Abonneer je op de podcast via iTunes, via Stitcher of op Spotify.
Tijdens de #openup-week stimuleren we open te zijn over psychische klachten, aan naasten of aan een arts. Maar hoe open moet je hierover zijn op je werk? Dat was het onderwerp van een podcast van ons platform bij 3FM.
Het is vaak nog een taboe om het op je werk te hebben over psychische klachten. Wanneer is het juist moment aangebroken om dit te doen? En als je het doet, hoe moet dat dan?
In een podcast van ons jongerenplatform bij 3FM over #openup praat host Lieke de Kok onder andere met Daphne Endlich van Proud2Bme, zij werkte met een eetstoornis en borderline in de horeca. Ook Joeri Sterringa van Ik Ben Open en Samen Sterk zonder Stigma schuift aan. Hij werkte als politieagent met een posttraumatische stressstoornis. Zowel Endlich als Sterringa maken mentale gezondheid en psychische problematiek op de werkvloer bespreekbaar.
Op den duur sloopt het je
Als zestienjarige had Daphne Endlich een laag zelfbeeld en voelde ze zich erg onzeker. “Ik ging veel op mijn voeding ging letten," vertelt ze in de podcast. "Ik dacht dat ik er dan beter uit zou zien, me wat zekerder zou voelen en er misschien meer bij zou horen. Dat was een eerste aanzet tot mijn eetstoornis en borderline.”
Haar baantje in de horeca werd al vrij snel bemoeilijkt door haar psychische toestand, waardoor ze minder goed functioneerde. “Omdat je er niet bij bent, omdat je moe bent, omdat je somber bent of omdat je – in mijn geval – niet goed hebt gegeten. Op den duur sloopt je dat gewoon.”
Endlich dacht veel na over hoe ze haar werk wilde inrichten en wat ze nodig had om haar baantje te kunnen blijven uitvoeren. "Je moet bij jezelf nagaan of het belangrijk is dat mensen het weten en er rekening mee kunnen houden. Het is niet jouw taak om iedereen jouw psychische klachten te laten begrijpen. Hoe normaler je er zelf over doet, hoe minder het in de weg hoeft te staan op je werk.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Herbeleven van trauma
Ook Joeri Sterringa’s lijf trok op een gegeven moment aan de noodrem. Sinds zijn negentiende werkt hij bij de politie in Amsterdam, wat behoorlijk heftig en traumatisch kan zijn. In 2009 was hij als agent betrokken bij de moord op een twaalfjarig meisje in Amsterdam. Hij bleef daarna gewoon aan het werk.
“De politie is van oudsher best wel een mannenwereld, waarin het lastig is om te praten over je mentale gezondheid," vertelt Sterringa aan De Kok. Hoewel hij last had van psychische problemen, ontkende hij zijn klachten, ondanks dat hij constant herbelevingen ervoer van zijn trauma. In het Academisch Medisch Centrum (AMC) werd hij gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Dinds zijn diagnose is Sterringa erg open over zijn PTSS. Hij schreef er zelf een boek over: Van diender tot patiënt en als projectleider van Ik Ben Open wil hij openheid over psychische klachten op de werkvloer stimuleren.
Tekst gaat verder onder video
Vertel wat je nodig hebt
Maar hoe ben je open over dit soort zaken op je werk? Volgens Sterringa is dat best complex. “Dat kan ik zo 1-2-3 niet zeggen," vertelt hij in de podcast. "Wel kan je begrip kweken door er over te praten. Je hoeft elkaar niet te begrijpen of te snappen, maar luister naar elkaar en respecteer het.” Zijn eigen collega’s begrepen gelukkig goed dat een moord op een kind veel indruk op hem maakte.
Endlich's baas had vrij snel door dat er iets met haar aan de hand was, waardoor ze ook wel moest vertellen over haar klachten. Haar baas was empathisch en toonde veel begrip toen zij over haar eetstoornis in gesprek ging. “Jij weet wat er aan de hand is," is het advies van Endlich dan ook. "Neem de verantwoordelijkheid in het gesprek door te vertellen wat je nodig hebt, om je beter te voelen op je werk."
Beluister hieronder de podcast
Programma #openup-week
Op de platformen van MIND, Human en 3FM worden, samen met 3voor12 (VPRO), FunX, NPO 3, Brandpunt+, Club Hub en BEAM (EO), verhalen van jongeren gedeeld die openhartig vertellen over hun eetstoornis, burn-out, depressie en/of andere psychische problemen. Zij vertellen ook wat hen geholpen heeft om beter om te gaan met deze problemen.
3FM Human maakte samen met 3voor12 drie openhartige video’s waarin muzikanten Jesse Nambiar, Stippenlift en Ginger een #openup doen over hun eigen ervaringen met psychische problemen. In een #openup-podcast van 3FM en Human staat het bespreekbaar maken van psychische problemen op de werkvloer centraal.
Maandag 9 maart vertelt 3FM Talent S10 in Sanders Vriendenteam (6.00 - 10.00 uur op 3FM) over haar depressie en suïcidale gedachten. In de 3FM Special ‘Asking For A Friend’ (vrijdag 13 maart van 22:00 tot 00:00 uur op 3FM) vraagt DJ Joram Kaat (EO) zich af wat je moet doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving last heeft van psychische problemen. Hoe herken je de signalen en hoe ga je het gesprek aan met diegene?
Meer #openup? Klik hier of hier. Wil je meedoen aan deze actie, download dan de toolkit. Zit je niet lekker in je vel of zie je het leven (even) niet meer zitten? Neem dan contact op met MIND of met 113 Zelfmoordpreventie.