“Het eerste deel van mijn promotieonderzoek begint met een analyse van de geschiedenis: wanneer werd er het eerst gesproken over publieke opinie? Dit begint in de achttiende eeuw, de filosoof Jean-Jacques Rousseau was één van de eersten die de term gebruikte. Tot dan toe had de term zoiets betekend als ‘reputatie’, de opvatting die anderen van je hadden. Maar bij Rousseau begint het idee dat publieke opinie de basis moet zijn voor politieke beslissingen en wetgeving.
In 1962 kwam Jürgen Habermas met zijn onderzoek naar het ontstaan van het publieke domein in de achttiende eeuw in kranten en koffiehuizen. Dat waren plekken waar opvattingen werden uitgewisseld onder het publiek. Publieke opinie werd een kritische macht in de samenleving om politieke ontwikkelingen te controleren en bediscussiëren.
De meest gedreven teksten over publieke opinie zijn van onderzoeksjournalist Walter Lippmann, uit het begin van de twintigste eeuw. Hij was zelf werkzaam in de journalistiek en zag het als zijn taak om het publiek zo goed mogelijk te informeren. Maar hoe doe je dat in een wereld die door het bereik van massamedia steeds groter wordt? Door tijd- en ruimtegebrek moet een journalist de werkelijkheid altijd noodgedwongen simplificeren. Hoe zorg je dat het beeld dat je overbrengt toch correct is?
Lippmann was wel kritisch over de publieke opinie. Hij was zeer geïnteresseerd in psychologische theorieën van zijn tijd en meende dat mensen zich sterk laten leiden door stereotypen. Kunnen wij de wereld onbevooroordeeld zien? Of hebben we eerst oordelen en zien we die dan terug in de werkelijkheid? Als je het vooroordeel hebt dat vrouwen niet ambitieus zijn, dan zul je dat overal bevestigd zien.
Lippmann schreef zijn belangrijkste werk 'Public Opinion' tussen de twee Wereldoorlogen in, en was politiek zeer betrokken. Hij wilde de democratie versterken, maar zag ook: een democratie stelt heel hoge eisen aan de burgers, die moesten immers goed geïnformeerd zijn. Hoe krijgen we dat voor elkaar? De burger moest weten wat er in binnen- en buitenland gebeurde, ze moesten de krant kunnen lezen en weten dat het klopt wat er staat. Kunnen we dat wel van de burgers verwachten? De media spelen volgens hem een belangrijke rol om de burger daarin te helpen.
Tekst loopt door onder afbeelding