Deze week kwamen vakbonden FNV en VAWO met een nieuw rapport over de werkdruk op universiteiten. Hieruit blijkt dat zeven op de tien mensen last heeft van werkdruk. Meer dan de helft van het personeel heeft niet alleen overwogen om van werk te veranderen, maar ervaart ook lichamelijke en psychische klachten door hoge werkbelasting. Volgens cijfers van het CBS staat het onderwijs op nummer één als het gaat om de werknemers met de burn-outklachten.
Die burn-outs hebben te maken met het karakter van het onderwijsvak, vindt Genardus Schalk. Hij coacht mensen met een burn-out en geeft workshops omgaan met stress en werkdruk. Zelf heeft hij veertig jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 25 jaar in leidinggevende functies.
'Leraren hebben vaak karaktertrekken die van invloed zijn op het ontwikkelen van een burn-out. Ze zijn dienstbaar, empatisch, perfectionistisch en aardig. Gooi je dat allemaal in een trechter, dan is de kans groot dat daar een burn-out uitkomt.'
Die werkdruk heeft verschillende oorzaken volgens Schalk. 'In het primair onderwijs komt het bijvoorbeeld door de omslag van een cultuur van vertrouwen naar verantwoording. Iedereen moet alles verantwoorden, terwijl ze die vakbekwaamheid wel gewoon hebben. Dus ben je te veel bezig met dingen die niet leuk zijn, terwijl je gewoon les wil geven.'
Roos (30) is zo'n docent die thuis kwam te zitten met een burn-out. 'Je moet in staat zijn om oudergesprekken te voeren, administratie op orde houden en alles vastleggen, contacten onderhouden met externe instanties en klassenuitjes organiseren. Dat komt allemaal nog bovenop het lesgeven.' Lees hier het hele verhaal van Roos op 3FM Tussenuur.