Het is de tweede week van juni, en mijn telefoon trilt zenuwachtig van de notificaties. De whatsapp-berichtjes van bezorgde vrienden stromen binnen, en vullen mijn inbox met screenshots van een nieuwsbericht van NOS: “Ebola slaat over naar Uganda, eerste ziektegeval bevestigd!” Mijn hart slaat een paar slagen over en mijn knieën voelen opeens nogal slap.
Oeganda is als mijn thuis: ik woon er nu twee jaar en de rampscenario’s spelen zich levendig af in mijn hoofd. Snel open ik het nieuwsbericht en lees verder: “De uitbraak van de gevaarlijke ziekte Ebola in de Democratische Republiek Congo is overgeslagen naar buurland Oeganda. Bij drie mensen is de ziekte vastgesteld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).” “De WHO vreest dat de verdere verspreiding van ebola moeilijk is tegen te gaan. Het virus grijpt in rap tempo om zich heen.”
Ik scroll verder naar beneden, maar het artikel houdt op. Ik blijf met vragen achter. Wat gaat er nu gebeuren met Oeganda, de Parel van Afrika?
Dit soort nieuwsberichten zijn natuurlijk akelig, en mijn vrienden zijn bezorgd omdat ik er woon. Maar hoe zit het voor toeristen die een reis naar Oeganda in hun agenda hebben staan? Gaan die nog wel, of hebben die maar vast hun vlucht gecancelled? Er knagen nog meer vragen: in hoeverre is het bericht van de NOS waar? Is dit wel het hele verhaal? En zo niet, wat is het gevaar van het weglaten van de context?