Hugo Borst en Carin Gaemers kregen het in 2017 voor elkaar. Na hun manifest Scherp op ouderenzorg, waarin ze meer geld voor de verpleeghuiszorg eisten, werd in het regeerakkoord opgenomen dat structureel 2,1 miljard euro extra naar 'liefdevolle zorg voor ouderen' zou gaan.
Deze week bleek uit een enquete van beroepsvereniging Fizi dat zorgprofessionals verwachten gemiddeld veertig procent van dat geld niet te kunnen benutten. Fizi geeft als mogelijke verklaring dat 85 procent van dat geld moet worden besteed aan het aantrekken van nieuw personeel. Dat nieuwe personeel zou door de krapte op de arbeidsmarkt niet kunnen worden verkregen.
Opmerkelijk, want met 2,1 miljard euro per jaar aan extra geld zou je wel wat personeel moeten kunnen lokken, zou je denken. Hoe hoog dat bedrag wel niet is, legde Kees Kraaijeveld, directeur van Argumentenfabriek, vorig jaar al uit in een video voor Human.
Ondankbaar
Is dat bedrag van 2,1 miljard euro dan zo hoog dat het niet opgemaakt kan worden, hoe goed zorginstellingen ook hun best doen? Is werken in de zorg zo'n ondankbare taak geworden dat niemand het meer wil doen, zelfs niet voor méér geld?
We vroegen het aan Carin Gaemers, mede-auteur van het manifest Scherp op ouderenzorg. Zij gaf ons drie redenen waarom de financiële managers in de zorg geen bestemming kunnen vinden voor het riante budget.
Tekst loopt door onder video.