De crisis in Venezuela heeft het land op zijn kop gezet. Hoe probeert de bevolking te overleven?

Het is een impasse die iets weg heeft van een politieke thriller. Zowel oppositieleider Juan Guaido als zittend president Nicolás Maduro claimen president van Venezuela te zijn.

In de presidentsverkiezingen van mei vorig jaar zou Maduro 67 procent van de stemmen hebben gekregen, maar die overwinning wordt betwist door oppositieleiders. Belangrijke tegenstanders zouden zijn belet om mee te doen en kiezers zouden onder druk zijn gezet om op Maduro te stemmen. 

Guaido lijkt veel steun te hebben van de bevolking, en heeft een aantal westerse democratieën achter zich, maar Maduro controleert nog altijd het leger, en trekt steeds meer macht naar zich toe.

Tekst loopt door onder afbeelding.

'Hambre' is Spaans voor honger.

Honger

Terwijl Guaido en Maduro vechten om de macht, lijdt de bevolking honger. Sinds in 2013 de olieprijzen omlaag schoten - 95 procent van Venezuela's exportinkomsten is afkomstig uit olie - belandde het land in een economische crisis. 

Een groot gebrek aan voedsel zorgt voor een enorme chaos. Supermarkten worden geplunderd en jongeren sluiten zich aan bij bendes om daar te vechten voor de restjes die er nog zijn. Ouders eten niet om zo toch hun kinderen te kunnen voeden. Zo'n drie miljoen mensen (grofweg 10 procent van de bevolking) zijn het land ontvlucht. In 2017 zei bijna tachtig procent van de Venezuelanen af en toe geen eten te kunnen betalen.

Kindersterfte

Crisis is maar een woord, maar hoe ziet het eruit? Bekijk deze aangrijpende fotoreportage van de New York Times om te zien  wat voedseltekort met een bevolking doet.

Voordat je verder leest

Human wil mens en wereld vooruithelpen met een gezonde dosis blikverruiming. Hersenvoer voor doendenkers, mensen die eerst vragen stellen vóór ze zich een mening vormen. En vervolgens ook echt iets doen voor de wereld.

Doe je mee? De wereld heeft mensen nodig.

Word vriend. Voor slechts 1 euro per maand krijg je meer stof tot nadenken.

Samen leven in een mooiere wereld. Dat is ons doel. Samen met jou én 149.999 anderen. Want met 150 duizend vrienden blijft Human als publieke omroep bestaan.

Middenklasse

Dat laatste getal wijst erop dat de crisis zo'n beetje iedereen raakt, zo ook de middenklasse. Door hyperinflatie is zoiets basaals als koffie bijvoorbeeld praktisch onbetaalbaar geworden. Middenklassers die hun hoofd boven water kunnen houden doen dat voornamelijk met hulp van (buitenlandse) vrienden en familie.

In de korte docu (17 minuten) 'Een koffie voor een miljoen' zie je wat het betekent om te leven in een land waar geld amper waarde heeft. Een land waarin medewerkers van een koffie- en broodzaakje op hun werk eten voor 4 miljoen Bolivar per dag, terwijl ze maandelijks 2,5 miljoen Bolivar betaald krijgen.

Hoe overleef je in de gekte van gigantische inflatie? Een kassamedewerker: 'Deze kassa kan niet meer dan 1 miljoen invoeren. Ik moet de prijs opdelen en het acht keer invoeren.'

Geïntereseerd? Kijk hier meer korte docu's