Meer dan negentig procent van de abortussen in Amerika vinden in of vóór de dertiende week. Op zijn vroegst kan een foetus overleven buiten de baarmoeder vanaf de twintigste week, en die kans is extreem klein tot de vijfentwintigste week. Dus is het ook belangrijk om een filosofische discussie te hebben over waar onze pro- of anti-abortus standpunten vandaan komen.
'Je kunt bijvoorbeeld pro-abortus zijn, maar onderling flink van mening verschillen over tot welke week dat mogelijk zou moeten zijn. Wanneer zien we een foetus als mens? Wanneer ontstijgt het recht van die foetus om te leven het recht van de vrouw tot zelfbeschikking?
'Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Wanneer het buiten de baarmoeder kan voortleven, moet het niet geaborteerd kunnen worden. Maar technologie wordt steeds beter - wat als we over een paar jaar het groeiproces van een foetus al na, zeg, de twaalfde week buiten de baarmoeder zouden kunnen voltooien? Gaan we dan ook de Nederlandse wet van 24 weken aanpassen?
'We kunnen als Nederlanders boos naar Alabama kijken, en ook ik vind het een kwaadaardig hard wetsvoorstel, maar we moeten niet vergeten dat onze eigen positie over de kwestie ook filosofisch complex is.
'Zij die pro-abortus zijn en erg schrikken van Alabama zou ik dan ook vooral aanraden om te Googelen en Youtuben naar de wetenschappelijke en filosofische argumenten over abortus. Kijk filmpjes, lees artikelen. Want wil je je standpunt in discussies met anti-abortusmensen goed kunnen verdedigen, dan moet je met argumenten kunnen komen die dieper gaan dan het zinnetje “Een vrouw moet kunnen beslissen over haar eigen lichaam.”
'Jij vindt zelf immers waarschijnlijk ook dat er een verschil is tussen het aborteren van foetusweefsel van 8 weken en een, zeg, zeven maanden oude foetus. Waar zit hem dat verschil in? Bevraag jezelf, bevraag elkaar, en durf te luisteren naar meningen waar je in de eerste instantie misschien van schrikt, zo werken discussies over dit soort moeilijke onderwerpen in een democratie.
'Tot slot is het ook belangrijk te noemen dat - hoewel de abortuswet voor het overgrote deel vrouwenlichamen aangaat - er ook transgender mannen (met baarmoeders) zijn die met deze wet hun lichamelijke autonomie ingeperkt zouden zien. Transgender mensen zijn sowieso, met name onder Trump, een erg kwetsbare groep juridisch gezien.'
Tekst loopt door onder afbeelding.