De serie In De Leeuwenhoek zette ons aan het denken over de tekortschietende sociale benadering van veel zorgpatiënten. Die benadering vonden we eigenlijk zo belangrijk, dat we Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie, vroegen om met ons een video-reeks te maken over de eenzijdige kijk op alzheimer, die nog steeds op veel plekken heerst.
Doordat we dementie als een oplosbare ziekte presenteren, zo zegt Anne-Mei, missen mensen met dementie vaak sociale en psychologische ondersteuning. Bovendien geeft de belofte van genezing vaak angst en valse hoop. Problemen kúnnen niet alleen maar worden opgelost met klinische verzorging.
Oplosbare ziekte
Dat we dementie zien als een (oplosbare) ziekte heeft nog twee andere grote gevolgen. Ofwel we geven medicijnen, want als iemand ziek is, dan maak je die beter met medicijnen, zo gaat de gedachte. Of we doen niets. De redenering luidt dan: we kunnen nu eenmaal niets doen, want het ligt aan de ziekte.
Maar dat afwijkende gedrag komt misschien wel veel minder door dementie dan we denken. Juist door gedrag te snel af te schuiven 'op de dementie' verliezen we oog voor pijn of eenzaamheid. En doordat we dat niet zien, vergroten we die eenzaamheid alleen maar.
Impact
De serie, genaamd de Alzheimer-epidemie, maakte veel los. Op LinkedIn werden de video's zo'n 50.000 keer bekeken. Maar belangrijker: er werd veel inhoudelijk discussie gevoerd onder de gemeenschap van zorgprofessionals zelf. Die herkenden zich veelal in het gegeven dat het aan empathie en menselijkheid vaak ontbreekt.