Sinds #metoo is er meer publieke aandacht voor seksueel geweld dan ooit. Hoe kan het dat machtswellust en -misbruik nog altijd onze menswaardigheid ondermijnen? Stine geeft in haar lezing een inkijkje in haar eigen ervaringen hiermee.
De ene na de andere (machtige) man wordt publiekelijk veroordeeld voor grensoverschrijdend seksueel en intimiderend gedrag. Maar hoe nu verder? Wat betekent het om man of vrouw te zijn?
'#metoo gaat niet over erotiek, maar over macht. En als #metoo iets voor elkaar heeft gekregen, dan is het wel de moed van velen om zich nu uit te durven uitspreken,” schreef Jensen eerder al. Maar, vraagt zij zich af, “Is er sinds #metoo iets fundamenteel veranderd? Zo nee, zou dat wel moeten? En wat en hoe dan?' zegt de filosofe.
Dit jaar verzorgt zij de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond. Behalve Stine Jensen hebben meer Human-ambassadeurs hun licht laten schijnen op #metoo. Was de publieke verontwaardiging voldoende om het tij te keren? Heeft er een culturele verschuiving plaatsgevonden? Lees je alvast in met deze drie artikelen van een filosoof, schrijfster en een Officier van Justitie van Brainwash.