De Staat is in 2015 in hoger beroep gegaan. Er ligt nu een pakket bezwaren waar wij de komende maand een antwoord op moeten formuleren. Maar: de verliezer bij het Hof zal opnieuw in hoger beroep gaan. Dan komt de zaak voor de Hoge Raad. Het zal waarschijnlijk tot 2018 duren voordat we zeker weten wie heeft gewonnen.
Marjan Minnesma is directeur van Urgenda. Zaterdag spreekt ze op het We Doen Het Zelf Wel Festival. Wat kan de burgerbeweging van haar leren?
Hoe gaat het met de klimaatzaak?
Wat is het meest frustrerend aan uw werk?
Door voor jarenlange voortslepende procedures te kiezen laat het kabinet zien dat het klimaatverandering de komende jaren niet urgent vindt. Burgers en bedrijven zijn al aan de slag, maar het kabinet trapt op de rem. Het schiet niet hard genoeg op. Je ziet het letterlijk misgaan. Kijk bijvoorbeeld hoe snel de polen nu smelten. Volgens het regeringsbeleid moeten we volledig duurzaam zijn in 2050. Dat is niet snel genoeg. Wij hebben een plan om binnen 20 jaar over te stappen op duurzame energie.
Hoe sleept u zoveel media-aandacht binnen voor uw projecten?
Bij de klimaatzaak ging dat redelijk vanzelf. Daar hebben we zelf niet heel veel voor hoeven doen. Binnen onze organisatie er maar één persoon die het contact met de media regelt. Toen we wonnen ging het nieuws binnen een half uur de wereld over. Dat heeft ook mij verbaasd.
Ik denk dat we zoveel aandacht krijgen omdat we uitzonderlijke projecten starten. Dingen die nog niet eerder gedaan zijn. Zo waren we de eerste die collectief zonnepanelen inkochten, wat de prijs met een derde omlaag dreef. Nu maken we huizen energieneutraal voor maar 35.000 euro. Dat is wat je aan energie betaalt in 15 jaar en kan in diezelfde periode afgelost worden zonder toename van maandlasten. Dat project krijgt nu ook weer veel aandacht. Bijzondere dingen reizen snel.
Wat voor burgerparticipatie is er nog nodig om Nederland sneller duurzaam te maken?
De kringloopgedachte moet veel breder worden. Er wordt nog zoveel verspild. Koelkasten die eigenlijk nog goed zijn, maar toch worden weggegooid. Huizen die beter geïsoleerd kunnen worden. Natuurlijk moet de volgende auto een elektrische zijn.
Mensen zullen minder vlees moeten gaan eten. En willen ze toch vlees, dan liever geen rund en varken maar kip. Ook bij de verkiezingen hadden burgers een mogelijkheid om politici tot de orde te roepen. Zo kun je als burger genoeg doen om de duurzame ontwikkeling te versnellen.
Welk advies heeft u voor burgers die het heft in eigen hand willen nemen?
Stug doorgaan. Je niet laten tegenhouden door zogenaamde geleerden die zeggen dat het niet kan. En vooral: je enthousiasme behouden. De grootste kracht van de burgerbeweging is het enthousiasme dat ze drijft.