Lucas de Man
Duizendpoot Lucas de man werkte mee aan Brainwash Zomerradio, waarin hij vond dat ‘Sexy Back’ van Justin Timberlake niet mocht ontbreken. Het idee om sexy terug te brengen is volgens hem namelijk noodzakelijk in deze preutse, brave en angstige samenleving. Als creator, conceptontwikkelaar, presentator, theatermaker en regisseur probeert hij de wereld te verbeteren. Dit verklaart waarom de Man in zijn talk heeft gekozen voor de grote denker Socrates, die vroeg naar wie je bent, in plaats van wat, en kritisch was op de Atheense samenleving.
Louise Fresco
In haar Socrateslezing van 2013 zei Louise Fresco: "De sleutel tot duurzaamheid is een beter begrip van hoe plant, dier en mens genetisch functioneren.” Voor het zesdelige Human-programma Fresco’s Paradijs ging ze de hele wereld rond. Ze liet zien wat we op het gebied van eten kunnen leren van fouten in het verleden en leerde over hoopvolle ontdekkingen op het gebied van landbouw en voedsel. Dit alles met de nadruk op het belang wetenschap en de consument voor de toekomst. De plantkundige Nikolai Vavilov, de grote denker in haar talk, speelde daar een belangrijke rol in: hij was ervan overtuigd dat onze voedselproductie alleen door genetische verbetering veilig te stellen is.
Welke ideeën kunnen je inspireren, je leven veranderen, je wereldbeeld op z’n kop zetten? Twaalf bekende Nederlanders vertellen op 10 juni over de denkers die dat voor hen deden en hoe hun ideeën nu nog steeds zinvol zijn. Louise Fresco, Boris van der Ham, Ad Verbrugge, Lucas de Man en Peter Paul Verbeek (en anderen) komen aan het woord. Maar van welke ideeën zijn zij ook alweer bekend?
Boris van der Ham
Misschien ben je Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, al eens tegengekomen als columnist in Human Magazine. Maar hij is ook het gezicht van een aantal Human-documentaires die gaan over geloof en vrijheid. Zo liet hij in Onder Ongelovigen samen met documentairemaker Dorothée Forma zien hoe afvallige gelovigen overal in de wereld het leven zuur wordt gemaakt. Hij bezocht daarvoor o.a. een atheïstische vereniging in Istanboel en ex-moslims in Engeland. In 2016 liet hij ons in Ongelovig kennismaken met gevluchtte atheïsten in ons eigen land. Geen verassing dus, dat hij koos voor de Joodse politieke filosoof Hannah Arendt als grote denker.
Ad Verbrugge
Ad Verbrugge was van 2011 tot 2016 de presentator van Het Filosofisch Kwintet van Human, samen met Clairy Polak. Hierin leidde hij filosofische discussies over belangrijke hedendaagse thema’s. Ook werkte Verbrugge mee aan Brainwash Zomerradio en gaf hij in Durf te denken een tv-college over Aristoteles, in samenwerking met het Humanistisch Verbond en Brandstof. De filosofie van Georg Wilhelm Friedrich Hegel inspireerde Ad Verbrugge voor zijn talk. Hegels invloed in de hedendaagse filosofische debatten is nog steeds groot.
Peter Paul Verbeek
Voor Durf te denken besprak techniekfilosoof Peter Paul Verbeek Heideggers kijk op techniek. Hij behandelde vragen als: hoe moeten we denken over de rol van smartphones in ons leven? Ook was hij in 2014 te zien in Het Filosofisch Kwintet over technologie, moraal en medische wetenschap. Bij de G8 van de Filosofie deed hij eenzelfde bijdrage: hij vroeg zich af of er morele grenzen gesteld moeten worden aan technologische ontwikkelingen. In De Volmaakte Mens is te zien hoe techniek volgens Verbeek eigen is aan de menselijke natuur, waardoor we technologische ontwikkelingen –door, voor of zelfs ín de mens - niet als vijand moeten zien. Zijn talk is dan ook gebaseerd op de ideeën van Michel Foucault, die schreef over de regulering en aanpassing van menselijk leven (of in extreme vorm: het genetisch veranderen van de mens als soort) als machtsmiddel.
Alle talks zullen op 10 juni worden opgenomen in het DeLaMar theater en later in het jaar worden uitgezonden op NPO2. Meer info over dit evenement is te vinden bij The School of Life. Vanaf 11 juni wordt een reeks van elf eerder opgenomen talks wekelijks uitgezonden in het programma Kwartslag op NPO2 om 16.30 u.