Na vijf afleveringen van Het Filosofisch Kwintet is het alweer tijd de balans op te maken van het tiende seizoen van het meest waardevolle programma dat ik ooit heb mogen presenteren. Door te filosoferen over eigentijdse ontwikkelingen en machinaties die weliswaar onmiskenbaar zijn, maar die zich tegelijkertijd in essentie voor een groot deel aan onze waarneming onttrekken, door te proberen bepaalde thema’s van alle kanten te belichten en te doorgronden, proberen we enige grip te krijgen op (ons denken over) de tijd waarin we leven.
Als je een thema kiest als Macht, Media en Manipulatie dan doe je dat dus omdat je je zorgen maakt over recente ontwikkelingen op dat gebied. De frons is als het ware ingebouwd in het thema, de hoop is dat ze zich enigszins kan ontspannen. Maar dit seizoen zijn de rimpels tussen mijn ogen niet minder diep geworden. Integendeel.
Voorheen dacht ik dat ikzelf het beste wist wat ik had meegemaakt, wat mijn geschiedenis was, en waar mijn leven heen zou gaan. Dat blijkt een illusie, heb ik nu geleerd. Bepaalde techbedrijven hebben inmiddels veel meer informatie over mij dan ik over mijzelf, al was het maar omdat mijn hoofd de opslagcapaciteit mist om alle beelden en data over mijzelf van pakweg de afgelopen twintig jaar terug te halen. En wat voor mijn verleden geldt, is ook van toepassing op mijn toekomst: de voorspellingen die grote techbedrijven kunnen doen op basis van die gegevens en het vormen van groepsprofielen over ons, hun vermogen onbewuste voorkeuren van ons bloot te leggen, blijkt een enorme aantasting van mijn zo gekoesterde autonomie. En daarmee hebben ze een ongezond groot machtspotentieel over ons.