Het Filosofisch Kwintet: Kan de spelende mens ons redden? Een speciale aflevering tijdens het Vlaamse festival We zullen doorgaan.

Kan de spelende mens ons redden?

Zonder speelse levenshouding verliezen we beschaving, waarschuwde Johan Huizinga in zijn boek Homo Ludens uit 1938. Spel vraagt om samenwerking, spel is een uitnodiging tot relativeren, spelen is een kenmerk van vrijheid en is alleen al daarom een onontbeerlijk element van een gezonde samenleving. Huizinga zag in zijn tijd - vlak voor de Tweede Wereldoorlog- het tegenovergestelde gebeuren: hang naar sensatiezucht en gemakkelijk te verteren meningen, een gebrek aan humor en onverdraagzaamheid tegenover groepsgenoten.

Is er ruimte voor het spel in een samenleving waarin doelmatigheid koning is? Hoe spelen wij? Kunnen we de fluïditeit en dubbelzinnigheid van het spel nog accepteren? Welke rol spelen valsspelers en spelbrekers? En mag je nog spelen met je vijanden? In krap een uur onderzoekt presentator Arnon Grunberg deze vragen met Vlaamse en Nederlandse denkers.

“In Het Filosofisch Kwintet wordt luisteren nog gewaardeerd, is stilte geen schande en ruzie geen einddoel, al geloven we ook niet dat consensus de weg is naar het paradijs”

Arnon Grunberg

Deze aflevering van Het Filosofisch Kwintet is een samenwerking met deBuren die met het festival We zullen doorgaan het twintig-jarige bestaan viert.  

Gasten

Selm Merel Wenselaers
Marian Donner

Selm Merel Wenselaers is dramaturg en historicus. Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Freie Universität Berlin. Momenteel werkt ze aan het boek Grensmens, dat in het najaar van 2024 bij Atlas Contact verschijnt. Ze adviseert voor het Nederlands Fonds Podiumkunsten en is gastdocent bij ArtEZ Arnhem, Conservatorium Antwerpen en ATD Amsterdam.

Marian Donner is schrijver, essayist en columnist. Ze werkte in de politiek, deed ontwikkelingswerk, en was telefoniste bij een escortbureau. Ze publiceerde twee romans. In het Zelfverwoestingsboek houdt ze een pleidooi om meer te stinken, drinken, bloeden, branden en dansen. In De Grote Weigering gebruikt ze het gedachtegoed van Herbert Marcuse om te analyseren hoe het kapitalistisch systeem ons steeds meer reduceert tot radartjes in de machine, waar we ons naar schikken.  

Micha Wertheim
Walter Weyns

Micha Wertheim is een Nederlandse cabaretier, regisseur, theatermaker, publicist en radiomaker. Hij staat bekend om zijn inventieve vormexperimenten en het metacommentaar dat hij in zijn theatershows levert op het genre cabaret. Hij publiceert over humor en satire. Micha Wertheim won het Leids Cabaret Festival in 2004 en maakte in 2023 de Oudejaarsconference. 

Walter Weyns studeerde politieke en sociale wetenschappen en doctoreerde met een proefschrift over de sociologie van Jürgen Habermas. Weyns is hoogleraar sociologie en cultuurkritiek aan de universiteit Antwerpen. Hij beoefent sociologie op een essayistische manier en schrijft populairwetenschappelijke boeken, zoals Klassieke Sociologen en hun Erfenis en Wie Wat Woke, een cultuurkritische benadering van wat we (on)rechtvaardig vinden. 

Dit vind je misschien ook interessant