Intimiteit en seksualiteit zijn onderwerp van felle discussie. Wat is privé, wat is publiek?

Is de rechtsstaat welkom in ons bed?

Mag of moet de rechtsstaat zich bemoeien met onze persoonlijke levens? Zijn omgangsvormen rondom seksualiteit, fantasie, en grensoverschrijdend gedrag aan herziening toe? Kunnen we dit zelf onderling niet meer oplossen? Waar begint en eindigt consent? En is dit in wetten of regels te vangen, of raken we in onze wens tot veiligheid en bescherming ook iets kwijt? 

Op het muziekfestival Down the Rabbit Hole spreekt Arnon Grunberg over de rechtsstaat en intimiteit, met historicus Lotte Houwink ten Cate, filosoof Michiel Leezenberg, cultuurwetenschapper Margriet van Heesch en filosoof en publicist Stephan Sanders.

Q&A op Down the Rabbit Hole

Na de opnames van Het Filsofisch Kwintet ging Arnon Grunberg in gesprek met het publiek. Zijn zij ooit een grens overgegaan? Zijn ze het eens met de stelling van Lotte Houwink ten Cate, over dat goede seks altijd grensoverschrijdend is? En welke vragen hebben ze voor Arnon?

Over dit seizoen van Het Filosofisch Kwintet

We leven nog altijd in een rechtsstaat. Sterker nog, sinds de verkiezingen van november worden we doodgegooid met het woord rechtsstaat. Waar hebben we het precies over als we het over rechtsstaat hebben? Gaat het puur over de wet of moeten we intenties achterhalen? Wat willen we beschermen, hoe en waarom?

Gasten

Lotte Houwink ten Cate

Lotte Houwink ten Cate is als historicus verbonden aan de University of London. In haar proefschrift onderzocht ze de tweede feministische golf en de transformatie van seksueel geweld van een privé-aangelegenheid naar een zaak van de staat. Ze schrijft over seks en grensoverschrijdend gedrag voor De Volkskrant en NRC.

Michiel Leezenberg

Michiel Leezenberg is filosoof en universitair hoofddocent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is kenner van het werk van de Franse filosoof Michel Foucault, bekend van zijn denken over macht en seksualiteit. In 2021 bracht hij een boek over Foucault uit in de reeks Elementaire Deeltjes, en in 2017 publiceerde hij De minaret van Bagdad: Seks en politiek in de islam

Margriet van Heesch

Margriet van Heesch is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzoekt de huidige theorievorming en vraagstukken rondom gender, seksualiteit, lhbtiq+-beweging en de romantische liefde. Zij vertaalde Judith Butlers Wie is er bang voor Gender en schreef een korte inleiding tot het werk van deze filosoof met De kleine Butler. 

Stephan Sanders

Stephan Sanders is filosoof en publicist. In een essay voor Filosofie Magazine schrijft hij over heimwee naar seksuele achteloosheid en bekritiseert hij het idee dat we seksueel bevrijd moeten worden.

Ook interessant