In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Het Filosofisch Kwintet tijdens de Nacht van de Filosofie gaat het over democratie versus rechtsstaat. Democratie en rechtsstaat lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar staan steeds meer (van de Verenigde Staten tot Slowakije, van Brazilië tot Hongarije) op gespannen voet met elkaar. Wat als een meerderheid van de kiezers principes als vrijheid van meningsuiting of het verbod op discriminatie wil veranderen? Moet de kiezer soms tegen zichzelf in bescherming worden genomen?
Mogen kiezers de rechtsstaat om zeep helpen? In krap een uur onderzoekt presentator Arnon Grunberg deze vraag met o.a. jurist Ybo Buruma, historicus Ewoud Kieft en Jurist Ingrid Leijten. Grunberg: “In Het Filosofisch Kwintet wordt luisteren nog gewaardeerd, is stilte geen schande en ruzie geen einddoel, al geloven we ook niet dat consensus de weg is naar het paradijs”.
Gasten
Ingrid Leijten
Ingrid Leijten is hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Tilburg. Ze promoveerde op de bescherming van sociale rechten en doet onderzoek naar de bescherming van grondrechten in de moderne rechtsstaat.
Jonathan Soeharno
Jonathan Soeharno is hoogleraar rechtspleging in rechtsfilosofisch perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Als rechtsfilosoof is hij gespecialiseerd in ethiek. Hij promoveerde op de integriteit van rechters.
Ewoud Kieft
Ewoud Kieft is historicus en schrijver van het boek Vechten voor Democratie, waarin hij een pleidooi houdt voor een levendige democratische cultuur. Eerder schreef hij Oorlogsenthousiasme en Het Verboden Boek, over de aantrekkingskracht van oorlog en het nazisme.
Ybo Buruma
Ybo Buruma is is jurist, gespecialiseerd in strafrecht. Hij is raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden en emeritus hoogleraar Rechtsstaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel schrijft hij een boek over de geschiedenis van de rechtsstaat.