“Ben je voor gelijkwaardigheid tussen alle mensen? Ja? Mooi, dan ben je feminist,” stelt een deelnemer aan het onderzoek. Toch ligt het volgens veel jongeren niet zo simpel. Zo hebben sommigen het gevoel dat waar feminisme in het verleden een paar concrete doelen had, er in de huidige strijd steeds meer en tegelijkertijd minder grijpbare issues op de agenda staan. Zo schrijft iemand: “Ik vind dat gelijkheid nog steeds beter kan, maar sommige feministen slaan door in wat ze willen.”
Ook hebben met name veel jonge mannen het gevoel dat feminisme aan het verschuiven is van een strijd om gelijke kansen, naar vrouwen voorop. “Het gaat niet meer over gelijke behandeling, maar over voortrekken. Ze willen gelijke uitkomsten voor vrouwen, zelfs als mannen hierdoor bewust benadeeld worden. Kijk naar het vrouwenquotum, dat vind ik gewoon discriminatie”, zegt een deelnemer.
Daarnaast hebben vooral jonge vrouwen het idee dat je op de barricade moet staan om jezelf een feminist te mogen noemen: “Ik ben er niet actief mee bezig en ga niet naar demonstraties ofzo, dus ik geef mezelf dat label niet.” Ook voelt het vanwege de vele vooroordelen over feministen voor sommigen alsof er een taboe op het woord rust: “Als iemand mij een feminist noemt, merk ik vaak dat het niet als compliment bedoeld is.”
Tekst gaat door na afbeelding