Veel filosofen zien het belang van denken over eten niet. Zij vinden dat je je beter op belangrijke zaken kunt richten. Wittgenstein gaat daar erg ver in: “Het maakt mij niet uit wat ik eet, zolang het maar elke dag hetzelfde is.” Filosoof Baggini is het daar totaal niet mee eens. “Door na te denken over hoe je eet leer je interessante en diepgaande dingen over de menselijke natuur.”
Hij houdt een pleidooi over aandachtig eten en het belang daarvan voor een gezonde levenshouding. “Als je weet hoe je moet eten, weet je ook hoe je moet leven.”
Naar aanleiding van het betoog van Julian Baggini vindt er o.l.v. Stine Jensen een gesprek plaats in Restaurant Merkelbach met Janno Lanjouw (oprichter van het Food Film Festival), gedragswetenschapper Roel Hermans en culinair journalist Nadia Zerouali.
Zerouali:“Ik ben weliswaar in Winterswijk geboren, maar ik ontleen mijn Marokkaanse identiteit doordat ik met Marokkaans eten ben opgegroeid.”
Hermans: “Welke offers zijn er gebracht om dit op mijn bord te krijgen?”
Lanjouw: “Je kan beter in een auto rijden en geen vlees eten, dan andersom.”