Jaap van Heusden schreef een prachtig scenario over onbemande, op afstand bestuurbare gevechtsvliegtuigen, de zogenaamde drones. In de film voert een jonge vader, Victor, met drones een gevechtsmissie uit in een ver land. Hij is een voormalig F16-piloot, onderscheiden voor zijn moed en inzet in voormalig Joegoslavië. Nu is hij naast zijn werk een familyman voor vrouw en zoon en combineert hij het beste van twee werelden. Totdat een mysterieuze pijn in zijn arm zijn leven steeds verder overhoop haalt, en hij ten slotte de keuze niet meer kan maken tussen het doden van een tiener en het redden van zijn maten.
Met o.a. Raymond Thiry, Monic Hendrickx en Jaap Spijkers
Scenario en regie: Jaap van Heusden
Victor, een voormalig F16-piloot, voert met drones een gevechtsmissie uit in een ver land, totdat hij voor een onmogelijke keuze wordt gesteld.
Virtuele trauma's
Aanleiding voor de film van Van Heusden is een bericht in de krant. Uit onderzoek blijkt dat trauma's zich evengoed voordoen bij piloten die 'virtueel' mensen en dorpen kapot schieten als in een soort computerspel. Kennelijk is het leven in twee werelden, die als dood en leven tegenover elkaar staan, niet te verdragen, als ze niet langer strikt gescheiden zijn.
De geschiedenis van oorlogvoeren is een geschiedenis van afstand nemen
schrijft filosoof Mark Coekelbergh. Daarom zijn drones zo'n aantrekkelijk wapen; doden kost minder moeite omdat het op grote afstand gebeurt. Maar hij ziet een kentering.
- Mark Coeckelbergh, Centre for Ethics and Technology: Als je lijken hebt gezien is een drone besturen geen PlayStation meer.
- Jos de Mul, hoogleraar Wijsgerige Antropologie: Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo Sapiens 3.
Interviews sprekers Debat in De Balie op 29 november 2011
In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Ronja Hijmans en Jasper ten Hoor interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.
Bekijk hieronder de reacties.