Erdal Balci groeit op in Turkije, maar verhuisde als kind naar Nederland. Hier kwam hij terecht in een hechte Turkse gemeenschap: één waar geloof en traditie belangrijk zijn. Maar ook waarbij de leefregels vele malen strikter werden nageleefd dan hij in zijn thuisland gewend was. Het brengt hem in tweestrijd: wil hij zich aanpasen aan de normen van zijn nieuwe omgeving, of trouw blijven aan de waarden die hij thuis heeft meegekregen?
Hoe vind je je eigen weg wanneer je religie, tradities en hang naar vrijheid met elkaar botsen? In de documentaire ‘Wie de kudde verlaat’ volgt filmmaker Hester Overmars de Turks-Nederlandse journalist en schrijver Erdal Balci, die opgroeit in twee culturen. In deze documentaire toont zij Balci's levenslange zoektocht naar persoonlijke vrijheid, in Nederland en in Turkije. Hoe is het om tussen twee werelden te leven – en wat kost het om je daarvan los te maken?
Traditie of vrijheid
Een persoonlijke reis
In de documentaire 'Wie de kudde verlaat' keert Erdal terug naar Turkije. Hij spreekt daar met vrienden en oude bekenden. Hij relfecteert op zijn leven en op hoe religie en politiek in Turkije een steeds grotere rol zijn gaan spelen.
Erdal Balci met zijn Turkse familie.
Waarom 'Wie de kudde verlaat' gemaakt is
Over waarom Herster Overmars Erdal wilde volgen voor haar documentaire, vertelt zij: “Ik leerde Erdal kennen door zijn dwarse, humoristische en soms een beetje blasfemische columns. En ik vond zijn boek ‘De gevangenisjaren’ over zijn jeugd als gastarbeiderszoon een verademing. Van mijn vader, uit een katholieke familie, leerde ik hoe naar het was geweest om als puber te moeten worstelen met een opgelegd godsbeeld en schuldgevoel over gewone menselijke verlangens. Hij bashte graag de kerk, de paus en het Vaticaan. In Erdal herkende ik dat, die innerlijke noodzaak om alles wat je is bijgebracht als vanzelfsprekend, ter discussie te stellen.”
Over de regisseur
Hester Overmars is een Nederlandse documentairemaker die complexe, maatschappelijke thema’s op een toegankelijke en menselijke manier verbeeldt. Haar films balanceren tussen persoonlijke verhalen en bredere ontwikkelingen, altijd met een scherpe blik en veel empathie.
Bekroonde werken zoals 'Verboden Vlucht' (Gouden Kalf-winnaar) en 'The Neverending Quartet' (Gouden Kalf-nominatie) getuigen van haar vermogen om diepgaande, indringende verhalen te vertellen. Haar nieuwste documentaire, 'Wie de kudde verlaat', geproduceerd in samenwerking met omroep HUMAN, onderzoekt de spanningen tussen traditie en vooruitgang in Turkse gemeenschappen, gezien door de ogen van schrijver Erdal Balci.
Naast haar werk als regisseur en scenarist is Hester actief als script-editor en docent. Ze begeleidt nieuwe generaties filmmakers en deelt haar expertise om sterke, authentieke verhalen naar het scherm te brengen.