In 'Tik van de meule' duiken we onder in de wereld van de zendpiraten. Deze radiozenders zijn nog altijd ongekend populair, ook in de tijd van internet en Spotify. De piraten draaien Nederlandstalige muziek die op de landelijke zenders niet te horen is. Wat zegt deze muziek over identiteit, over ons verlangen naar houvast in een veranderende wereld? En hoe komt het dat zelfs nieuwe generaties zich erin herkennen?

Dinsdag 24 december, 20:25 uur op NPO 2 en NPO Start

Zendpiraten vind je vooral in het Noordoosten van Nederland. Voor De Pallie en Venti, de drijvende krachten achter piraat Tik van de Meule, is hun zender veel meer dan alleen muziek. Het hoort bij een manier van leven. “Bij monteurs, timmermannen en op de bouw staat onze zender overal aan,” vertelt De Pallie. “Mensen die met hun handen werken, luisteren naar geheime zender-muziek.” Het omarmen van de muziek van toen gaat gepaard met een sterk groepsgevoel en nostalgie.

Regisseur Geertjan Lassche maakte eerder Brommers Kiek'n, de documentaire-hit over vriendschap en vrijheid op het platteland van Overijssel. In 'Tik van de meule' keert hij terug naar de regio waar hij zelf opgroeide en maakt hij de spanning voelbaar tussen een sterke regionale identiteit en de invloed van een veranderende buitenwereld. 'Tik van de meule' is een film over muziek en over een gemeenschap die in stand probeert te houden wat haar dierbaar is.

Over de reeks (voorheen 2Doc Kort NL)

In de korte documentaires van HUMAN, op het snijvlak van journalistiek en documentaire, gaan de makers op zoek naar verhalen die zich afspelen in de haarvaten van de Nederlandse samenleving.  Komend seizoen werkt HUMAN onder andere samen met regisseurs Geertjan Lassche, Josefien van Kooten, Anna Witte, Jaap van Heusden en Jefta Varwijk die eerder met de film Blauw Licht, Herinneringen van een Ambulancebroeder de prestigieuze journalistieke prijs De Tegel wonnen.

Dit vind je misschien ook interessant