Tijdens deze uitputtende reis zijn de Armeniërs verstoken van voedsel en water en worden onderworpen aan verkrachting en moord. De 14-jarige Aurora Mardigianian is een van hen en zij verliest tijdens de genocide vrijwel haar hele familie en wordt na de mars verkocht als seksslavin. Vier jaar later weet ze te ontsnappen naar New York, waar haar verhaal een mediasensatie wordt. Aurora trekt de aandacht van Hollywood en in 1919 speelt zij zichzelf in de stomme film Auction of Souls, een vroege Hollywood-kaskraker. In deze film herbeleeft Aurora de genocide en ze wordt een grote ster. Hierna wordt ze het gezicht van een van de grootste liefdadigheidscampagnes in de Amerikaanse geschiedenis en ze reist de wereld rond om haar verhaal te vertellen. De campagne is een groot succes, veel Amerikanen dragen bij aan de campagne om de slachtoffers van de genocide te helpen en er wordt 116 miljoen dollar ingezameld.
Aurora’s Sunrise is een krachtige animatiedocumentaire die een licht schijnt op de vaak vergeten Armeense genocide. Tijdens de eerste genocide van de 20ste eeuw, die begint in 1915, worden tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs gedood in het Ottomaanse Rijk. Jonge mannen worden vermoord, vrouwen, ouderen en kinderen worden gedeporteerd en moeten op dodenmars richting de Syrische woestijn.
In Armenië gaan ondertussen de moordpartijen door en Aurora gaat bijna ten onder aan de traumatische herbelevingen. Na al haar succes trekt ze zich terug in de anonimiteit en overlijdt in 1994. Eind jaren twintig verdwijnt vrijwel elke vermelding van de genocide uit de geschiedenisboeken in de Verenigde Staten. Ook Auction of Souls lijkt verloren te zijn gegaan, maar in 1994 worden fragmenten uit de film teruggevonden. Aan de hand van deze 18 minuten durende beelden, interviews met Aurora en archiefbeelden wordt het verhaal van Aurora en dat van de Armeense genocide verteld.