"Op dat moment dacht ik: ik ga mijn pijn omzetten om andere jongeren te behoeden”, aldus rapper en breakdancer Teekay (Dennis Kaal) uit Eindhoven. Hij is bekend om zijn salto’s en vlogs die stof doen opwaaien. Bij de coronarellen in 2021 krijgt Teekay niet alleen landelijke bekendheid als vlog-verslaggever, maar belandt daardoor ook kort in de cel. Na zijn gevangenisstraf wil Teekay het roer omgooien en vooral een voorbeeld zijn voor andere jongeren.
29 november l 23:25 uur l NPO 2
De korte gevangenisstraf na de coronarellen is voor Teekay een eenzaam dieptepunt, maar tegelijkertijd óók een motief om het roer om te gooien: hij heeft zijn lesje geleerd. Teekay wil een voorbeeld zijn voor andere jongeren en krijgt van de burgemeester zelfs subsidie om eigen projecten met jongeren op te zetten. Door publieke optredens krijgt hij contact met - tot dan toe - voor hem onbekende familieleden. Het gevoel een familie te hebben doet hem goed, maar confronteert hem ook met zijn grotere gemis.
Want Teekay heeft zijn moeder, die in Marokko woont, al meer dan tien jaar niet gezien. Als de positieve aandacht begint om te slaan en de subsidies opdrogen, moet Teekay op zoek naar andere manieren om in zijn levensonderhoud te voorzien. Waar gaat hij van rond kunnen komen? Lukt het hem zijn moeder weer te zien? En vooral: waar is Teekay naar op zoek?
In 2Doc: Teekay, de Salto Koning neemt Teekay ons mee in zijn wereld en vertelt over zijn jeugd in pleeggezinnen, zijn afwezige ouders, de fouten die hij heeft gemaakt en over zijn dromen.
Over de regisseur
Aiman Hassani studeerde in New York en maakte met #YOLO4REAL (2017) zijn officiële filmdebuut. Hierna volgde zijn eerste korte documentaire Maar je achternaam is toch Marokkaans? (VPRO) in het kader van Teledoc Campus. Centraal - Khata (Gouden Kalf competitie 2019) werd de Nederlandse inzending voor de Internationale Emmy Awards en was genomineerd voor een Rockies Awards Banff. Ook maakte Aiman diverse films in eigen beheer, zoals Undercover (2015), Breathe (2016), 12 Angry Arabs (2016), Don’t Look (2018) en Lime (2019). Naast zijn werkzaamheden als filmmaker is Aiman expert, scout en talentontwikkelaar op het gebied van Diversiteit en Inclusie.