Al jaren trouwe fan van De Vloer Op? Wist je dat dit al het achttiende seizoen is? En dat sommige rekwisieten ook al zolang gebruikt worden? Hier vind je zeven weetjes die je ook als oplettende kijker nog niet wist.

1. de acteurs weten echt van niets

Iets wat veel kijkers niet geloven is dat de acteurs echt niet weten wat voor opdracht ze voorgeschoteld krijgen. Alleen regisseur Peter de Baan, co-regisseur Floor Maas, de eindredactie en het team dat de rekwisieten verzorgt, weten wat de opdracht is. De cameraploeg hoort dit kort van tevoren zodat ze hiermee rekening kunnen houden met het filmen, maar ook zij houden dit heel goed geheim. 

2. Opnames in Zuid-Afrika

De Vloer Op werd in 2010 opgenomen in Kaapstad naar aanleiding van het WK voetbal in datzelfde jaar. Zuid-Afrikaanse acteurs improviseerden met elkaar en samen met Saskia Temmink en Gijs Scholten van Aschat. Dit werd destijds ook op de Zuid-Afrikaanse televisiekanalen uitgezonden.

Het leverde bijzondere scènes op. Kijk naar de twee voetbalfans die kibbelen over het laatste stadionkaartje, en hoe een hartstochtelijke relatie wordt afgebroken en de zwangere Saskia, die een kind adopteert. 

3. andere zaal maar toch dezelfde

Je favoriete improvisatieprogramma wordt al 18 jaar in het Bimhuis gefilmd. Diezelfde zaal wordt nog steeds gebruikt, maar dan een andere. Verwarrend? We leggen het je uit. De oorspronkelijke zaal van het Bimhuis bevond zich aan de Oudeschans. De zaal van het nieuwe Bimhuis waarin De Vloer Op wordt gefilmd is 11 jaar geleden nagemaakt. Het publiek zit daarom nog steeds op dezelfde manier rond het podium. Een geslaagde replica dus.

 

4. onverwoestbare tafel

De Vloer Op komt sinds november 1999 op tv. In die tijd is de tafel nog nooit vervangen. Aanvankelijk was er een tweede tafel die er precies hetzelfde uitziet. Die tafel ging stuk. Producer Wilma is op zoek naar een identieke tafel, dus als je tips hebt, laat het ons weten!

Overigens is de tafel niet het enige meubelstuk dat lang meegaat. De zwarte gordijnen en de vloer zijn maar één keer vernieuwd sinds het programma begon. 

5. De cameravrouwen

Al jaren lang worden de scènes gefilmd door vaste cameravrouwen: Martha, Helma, Martine en Maria. Het was een echt vrouwenteam dus. Sinds kort worden ze versterkt door een man, Daniel. Dat moet even wennen geweest zijn. De werkwijze verandert echter niet: na elke scène wisselen ze van camera zodat ze de improvisatieopdracht via een ander perspectief filmen en met een frisse blik te werk kunnen gaan.

6. de opdracht niet begrijpen

Om nog maar eens aan te geven dat de acteurs echt niets weten over de opdracht die ze krijgen: tijdens sommige scènes begrijpen de acteurs de opdracht niet helemaal. Hoe ze dat oplossen? Improviseren uiteraard.

Het levert gelukkig hilarische afleveringen op. Zoals de scène met Saskia Temmink en Guy Clemens, want gaat het nou over de vrouw of de moeder?

7. van twintig naar zeven minuten

Editor Annelies Scheepens gaat naar elke opname van De Vloer Op. Eerst nam ze plaats in de zaal bij het publiek, maar tegenwoordig kijkt ze in de opnamewagen de beelden mee zodat ze de verhaallijn al overziet. Het scheelt haar werk en, zo stelt zij: 'Wat op toneel wel werkt, kan op tv juist niet goed uit de verf komen'. Het is daarom zeer aan te raden om een keer plaats te nemen in de zaal, zodat je zelf het verschil ziet.
Hoe het monteren vervolgens in zijn werk gaat? Annelies neemt de camera die het hele podium filmt als basis, bepaalt de verhaallijn en voegt daar de beelden van de andere camera's aan toe. Daarnaast kort ze het drastisch in. Ze brengt scènes van zo'n twintig toneelminuten terug naar zeven televisieminuten.