“Haha, nee helemaal niet. Wat we met #BOOS doen, is helemaal niet vanuit mij. Het gaat om mensen die iets vinden, voelen, zeggen, willen, een probleem zien. En wij maken dat. Het is niet mijn zin, die ik doordrijf. Sommige dingen vind ik belangrijker dan andere, zoals dat je van een school wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen. Dat gaat er bij mij als mens moeilijk in. Maar ik ben niet - gatver - een moraalridder, nee. Ik vind wel eens wat, dat wel.”
Op donderdag 24 oktober presenteert Tim Hofman 'De staat van het klimaat', waarin we kijken hoe ver Nederland is met de doelstellingen die in het Verdrag van Parijs zijn vastgelegd. Is Tim zo'n activist en hoe bereidt hij zich voor op het programma? "Er is geen escape, nu gaan we het bespreken."
Tim, eerst was er ‘#BOOS’, toen het kinderpardon nu ga je een programma presenteren over de klimaatcrisis. Ben jij de moraalridder van de publieke omroep?
Toch zit er in jouw programma's en onderwerpen wel een soort van lijn.
“Ik maak niks meer dat niet geëngageerd is. Dat doe ik op verschillende manieren. Kijk, ‘De staat van het klimaat’ is weer iets heel anders dan ‘#BOOS’ en is ook iets heel anders dan ‘Over mijn lijk’.
Wat ik leuk vind aan ‘De staat van het klimaat’ is dat het controlerend is: we gaan ieder jaar de overheid aan haar woord houden. ‘#BOOS’ is de heersende macht tarten, maakt niet uit of dat het grootkapitaal of de politiek is, politieke kleur maakt dan ook niet uit. En ‘Over mijn lijk’ is een taboe bespreken, namelijk sterven. Het is mij om het even, maar ik vind het wel prettig, maatschappelijk engagement. Met een glitterjasje in een studio zie je mij niet zo snel doen.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Wat voor een klimaatactivist ben jij?
“Ik ben geen klimaatactivist. Ik ben eigenlijk helemaal geen activist, behalve als het gaat om onze generatie. Dan wil ik nog wel eens op de bres gaan staan, met Coalitie-Y deden we dat bijvoorbeeld. Dat was in de gehele breedte, van leenstelsel, tot aan inspraak, tot aan banenmarkt tot aan klimaat.
Het lijkt soms door ‘#BOOS’ dat ik een activist ben, maar dat ben ik helemaal niet. Ik vind weleens wat, maar ik heb vooral een platform, een camera en mensen met een mening. Ik geef dat platform vorm en soms loop ik vooraan. Maar ik ben zeker niet de perfecte klimaatjongen. Ik moet echt nog veel leren.”
Gaan er al wel dingen goed, vind je?
"Nou, ik ben aanzienlijk minder vlees gaan eten, omdat ik de bioindustrie moeilijk vind om te zien. Ik vind ook niet dat je het hele segment ‘boeren’ daarmee weg moet zetten, maar ik wil gewoon niet bijdragen aan het dierenleed. Maar blijkbaar zit er nog wel iets in me dat ik af en toe vlees wil eten, of dat nou aan het eind van een avond stappen een hamburger is of gewoon soms omdat ik het lekker vind.
Verder ben ik me bewust van hoeveel ik vlieg. Dat is moeilijk terug te dringen, ook door mijn werk. Maar ik let wel op energielabels en ik heb geen rijbewijs dus heb geen auto. Ik voel ook niet de urge om die te nemen. Wat dat betreft ben ik aan het terugschalen, waar ik denk dat ik iets bij kan dragen, maar het gaat nog gestaag. Maar het is al verbeterd, ik leef groener.”
Ben je als presentator van ‘De staat van het klimaat’ niet bang dat je de kop van jut van het klimaatdebat wordt?
“Nou, ik presenteer een programma waar we het hebben over feitelijkheden, met politici en ondernemers zoals Shell. Het is niet zo dat we een kant kiezen. Het is gewoon: dit zegt de overheid, we moeten CO2 reduceren en wij checken of dat wel gebeurt. Die belofte van de overheid, hoe werkt dat, wat gebeurt er eigenlijk, wat betekent dat voor ons?
Daarnaast, ik ben wel vaker de kop van jut geweest, of het nu met het kinderpardon was of het leenstelsel of whatever. Ik zit hier nog steeds, dat overleef ik wel.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Heb je ook zin om het programma te presenteren?
“Ja, ik vind het heel interessant. Het is een heel ingewikkeld en inhoudelijk dossier, dus daar word ik heel warm van. Het is ook een goede test, het is NPO 1 dus wat breder, dat vind ik ook prettig. En het gaat om feitelijkheden en discussie en debat en omdat ik graag dossiers over veel onderwerpen lees, heb ik hier wel zin in, ja.
Want anders zou ik het ook niet doen, hoor. En ja, het is voor Human, terwijl ik werk bij BNN/VARA dus jullie moesten me lenen, haha. Mijn baas moest me verhuren. Maar ik heb er heel veel zin in, dus iedereen zei van: 'Nou ja, weet je, het is goed'.”
Wat triggert jou dan, als presentator of tv-maker?
“Wat zo interessant is: er zitten daar straks machthebbers, namelijk politici, ondernemers, activisten. En ik mag die live, dus live hé, gewoon door de mangel halen, vanuit iedere hoek.
Dat hoeft niet op een agressieve manier, maar ik kan gewoon een dossier erbij pakken met feiten en zeggen: 'Laten we het daar eens over hebben. Er is geen escape, nu gaan we het bespreken'. Dat soort dingen doe ik heel graag.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Past dit waar je naartoe wilt gaan met je werk, zou je meer grote live programma’s willen presenteren?
“Het maakt me niet veel uit in welke vorm ik wat maak. Dit is een groot live programma, soms ben ik op pad voor een YouTube-kanaal, soms ben ik met een grotere ploeg op pad voor ‘Over mijn lijk’. Zolang het inhoudelijk is, dan maakt het me niet veel uit waar ik dan sta.
Het is prima als ik aan een talkshowdesk ga zitten. Of dat het een grotere setting is zoals dit, of onderweg, of aan de andere kant van de wereld, daar ben ik ook heel vaak. Als het maar een goed verhaal is.”
Hoe ga je je voorbereiden op de uitzending?
“Ik zit wel goed in het dossier, maar wat opvalt aan het klimaatdebat is dat het zoveel omvat. Het is niet één ding, het heeft honderd partikels zeg maar. Over al die onderdelen wil je zo veel mogelijk weten. Ik las er al veel over, dus dat blijf ik gewoon doen.
Verder ga ik niet technisch voor de spiegel de tekstjes staan oefenen, dat komt wel goed hoop ik. Ik moet mijn lenzen niet vergeten voor de autocue, dat heb ik echt een keer gehad namelijk, dat was heel erg jammer.”
Kijk op 24 oktober naar 'De staat van het klimaat' om 20:30 op NPO 1