Erfelijke Ziektes
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die leven met een ziekmakend gen.
133. Erfelijke Ziektes
zaterdag 9 maart, 15:00 – NPO Radio 1
Behalve hun ogen of karakter, kun je van je ouders ook een gen erven dat je vroeg of laat ziek zal maken. Zo'n zwaard van Damocles boven je hoofd kan behoorlijke impact hebben op je leven – en op dat van de hele familie.
In De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak deze week in gesprek met mensen die leven met een ziekmakend gen. Hoe kom je tot het besluit om je te laten testen? Op welke manier kan het familiebanden veranderen, en soms zelfs totaal verwoesten? Wat doet het met je om te weten dat je waarschijnlijk vroeg komt te overlijden? En zijn er maatregelen te treffen om te zorgen dat jij of de generaties na jou niet hetzelfde lot als je ouders hoeven te ondergaan?
Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Carlijn Teeven en Lieke Bruins
Eindredactie: Bram Vollaers
Verdiep je verder

Bedreigende borsten

Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla

Aan het hart
Te gast in deze uitzending
Edwin Stolp
Edwin Stolp (54) weet sinds 2009 – toen al vader van twee kinderen – dat hij de ziekte van Huntington heeft. Hij weet uit eigen ervaring hoe het gen familierelaties onder grote druk kan zetten.
© Mike Bink/Edwin StolpDeborah Ligtenberg
Deborah Ligtenberg (53) kwam er op 39-jarige leeftijd achter dat ze drager is van het BRCA1-gen. Ze heeft direct haar eierstokken laten verwijderen en heeft een preventieve borstoperatie ondergaan. Momenteel is ze voorzitter van Stichting Erfelijke Kanker Nederland.
© Deborah Ligtenberg/PrivécollectieNicole de Jong
Nicole de Jong (31) weet sinds vorig jaar dat ze de Katwijkse ziekte heeft. Haar vader overleed in 2018 aan diezelfde ziekte. Over haar aandoening maakte ze de podcast Zieke Erfenis.
© Nicole de Jong/PrivécollectieEric Reits
Eric Reits is hoogleraar Medische Biologie bij het Amsterdam UMC. Hij is gespecialiseerd in de ziekte van Huntington en doet onderzoek naar hersencellen.
© Dirk Gillissen/Eric Reits