Flirten met de Dood
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die zelf een bijna-doodervaring meemaakten.
130. Flirten met de Dood
zaterdag 17 februari, 15:00 – NPO Radio 1
Een wit licht, het leven dat aan je voorbijflitst en een ultiem gevoel van liefde, acceptatie en warmte. Mensen die een bijna-doodervaring meemaakten, omschrijven die gebeurtenis vrijwel unaniem als iets prachtigs. Maar het kan je leven ook drastisch veranderen. De ervaring delen leidt niet zelden tot onbegrip bij familie en vrienden, waardoor die relaties onder spanning komen te staan. Soms hebben ervaringsdeskundigen last van flinke heimwee naar die aangename flirt met de dood.
In De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak deze week in gesprek met ervaringsdeskundigen die vertellen over dit sleutelmoment in hun leven. Hoe valt dit fenomeen te verklaren? En: hoe mooi is een bijna-doodervaring nog, als je het met niemand kunt delen?
Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Carlijn Teeven en Lieke Bruins
Eindredactie: Bram Vollaers
Verdiep je verder

De Dood in de Ogen
In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die weten hoe het is om de dood in de ogen te kijken.

Sterven: lelijk, naar en pijnlijk, maar ook zinvol

Tijd om te sterven
Te gast in deze uitzending
Pim van Lommel
Pim van Lommel (80) was van 1977 tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en kreeg wereldwijde bekendheid door zijn studie naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Zijn onderzoek werd in 2001 in medisch tijdschrift The Lancet gepubliceerd en zijn boek Eindeloos Bewustzijn (2007) werd in tien talen vertaald en bijna 400.000 keer verkocht.
© Pim van Lommel/PrivécollectieAnke Merkx-Kokshoorn
Anke Merkx-Kokshoorn (37) heeft op 5-jarige leeftijd een bijna-doodervaring gehad toen het waterpokkenvirus bij haar naar binnen sloeg en haar hersenen ontstoken raakten. Ze is psychodynamisch therapeut en begeleidt cliënten die vastlopen in hun leven, bijvoorbeeld na een periode van ziek zijn, een coma of na het doormaken van een bijna-doodervaring.
© AIM Foto/Anke MerkxDouwe Reekers
Douwe Reekers (65) maakte als 19-jarige dakdekker een bijna-doodervaring mee toen hij tijdens zijn werk een ongeluk kreeg. Toen hij een rol dakbedekking van veertig kilo naar boven bracht, brak de ladder door en viel hij in één klap naar beneden. Momenteel is hij vertrouwenspersoon van netwerk NDE (nabij-de-dood ervaring) en helpt hij mensen met een gelijksoortige ervaring.
© Agatha Reekers Mous/Douwe Reekers