Migrantenouderen

De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met hulpverleners, onderzoekers én migrantenouderen over het tegengaan van eenzaamheid en ziekte en over goed oud worden in een land waar je wieg niet stond.

Beluister de podcast

123. Migrantenouderen

zaterdag 16 december, 15:00 – NPO Radio 1

Naar verwachting telt ons land in 2050 ruim 1 miljoen ouderen met een niet-westerse migratieachtergrond, een verdrievoudiging van nu. En dat terwijl de zorg voor deze ouderen nu vaak al ontoereikend is en migrantenouderen vaker te maken krijgen met eenzaamheid en ziekte.

Zo is op dit moment één op de tien mensen met dementie migrant, maar stijgt het aantal migranten met dementie twee keer zo snel als het aantal autochtonen met dementie. Daarnaast hebben niet-westerse migranten drie tot vier keer zoveel kans op dementie. Ook komt eenzaamheid onder ouderen met een migratieachtergrond vaker voor dan onder ouderen zonder migratieachtergrond. Hoe valt dit te doorbreken? 

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met hulpverleners, mantelzorgers én migrantenouderen zelf. Wat wordt nu al gedaan om eenzaamheid en ziekte onder migrantenouderen tegen te gaan? Wat kan er eigenlijk nog veel beter? En hoe uitdagend kan het zijn om goed oud te worden in een land waar je wieg niet stond?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaers

Verdiep je verder

Te gast in deze uitzending

  • Afifa Tadmine

    Afifa Tadmine (74 jaar) werd geboren in Marokko en woont al sinds de jaren '70 in Nederland. In Amsterdam, waar ze jarenlang maatschappelijk werker was en nog altijd een multicultureel ontmoetingscentrum voor vrouwen runt.

  • Ömer Hünkar Ilik

    Ömer Hünkar Ilik (61 jaar) werd geboren in Turkije en vluchtte begin jaren '80 naar Nederland, waar hij in Rotterdam werd opgevangen door de eerste generatie gastarbeiders. Hij organiseert al jarenlang activiteiten en cursussen voor migrantenouderen.

  • Müslüm Polat

    Müslüm Polat (57 jaar) vluchtte als Koerdische Turk in de jaren '90 weg uit Turkije. Eerst naar Duitsland, maar twee jaar later kwam hij voor de liefde naar Amsterdam, waar hij sindsdien al jarenlang maatschappelijk werker is;

  • Nina Conkova

    Nina Conkova (40 jaar) is sociaal wetenschapper en geboren in Bulgarije. Ze doet veel onderzoek naar de beeldvorming en het welbevinden van oudere migranten in Nederland en woont zelf nu zo'n twintig jaar in Nederland.