Zorgpioniers
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met drie zorgpioniers die pleiten voor een radicaal andere kijk op ziekte en gezondheid.
120. Zorgpioniers
zaterdag 25 november, 15:00 – NPO Radio 1
Kiezersonderzoek was kraakhelder: hét belangrijkste thema voor de Nederlandse kiezer deze verkiezingen... de zorg. En toch ging het er in de campagne nauwelijks over. Hoe kan dat? Durven politici geen moeilijke keuzes te maken? Misschien wel omdat de vooruitzichten niet al te fraai zijn. De zorg is nu al de allergrootste kostenpost van de overheid - en dus van ons als belastingbetaler - maar gaat door oplopende vergrijzing en stijgende loonkosten alleen nog maar duurder worden. Ondertussen kampen vrijwel alle zorginstellingen met stijgende personeelstekorten, oplopend ziekteverzuim en schrijnende wachtlijsten. Is meer geld de oplossing? Of missen we gewoon vergezichten?
Hoe onmogelijk het soms ook lijkt om het tij te keren, er zijn zorgpioniers die wel degelijk zien hoe het anders kan. Hoe behouden we het goede van ons huidige zorgsysteem? Wat zou een andere kijk op ziekte en gezondheid onze samenleving kunnen brengen? En welke omschakeling is er nodig én mogelijk om de zorg van de toekomst veilig te stellen? Om de partijen tijdens de onderhandelingen die na de verkiezingen van start zullen gaan een handje te helpen, spreekt Coen Verbraak in deze uitzending van De Publieke Tribune met drie zorgpioniers die pleiten voor een radicaal andere kijk op ziekte en gezondheid.
Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaers
Verdiep je verder

Ggz onder Druk
Is meer geld de oplossing voor de problemen in de ggz? Of is er een andere blik op geestelijke gezondheidszorg nodig? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak samen met ervaringsdeskundigen en psychiater Jim van Os met minister Conny Helder over een nieuwe kijk op mentale gezondheid.

Artsen met Grenzen
In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met huisartsen over de toenemende druk op hun vakgebied en de gevolgen voor patiënten.

Hoe veilig ben ik in het ziekenhuis?
'De publieke tribune' komt ditmaal vanuit het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In het publiek onder anderen patiënten, artsen, onderzoekers, verpleegkundigen, een hoogleraar patiëntveiligheid, een bedrijfsarts en een vakbondsvoorzitter. Zij leggen onder leiding van Coen Verbraak hun persoonlijke ervaringen en vragen voor aan Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC.
Te gast in deze uitzending
Teun Toebes
Teun Toebes (1999) is verpleegkundige en humanitair activist. Hij woonde drie jaar lang in een verpleeghuis op een gesloten afdeling voor mensen met dementie, waar hij zich hard maakte voor meer menselijkheid in dementiezorg. Dat dat kan en hoe dat kan, zag hij ook in zijn recente reis rond de wereld, waarop hij onderzocht hoe er in andere landen wordt omgegaan met dementie. Het resulteerde in zijn documentaire Human Forever, die op dit moment in de bioscoop draait.
© Teun Toebes/Privé-collectieRemke van Staveren
Remke van Staveren (1966) is psychiater en oud-huisarts. Ze is initiatiefnemer van HART voor de GGZ, een beweging die zich inzet voor een betere, herstelondersteunende en menswaardige ggz. Op dit moment werkt ze als buurtpsychiater bij BuurtzorgT in Amsterdam, dat dagelijks cliënten met psychiatrische problemen laagdrempelige zorg aan huis biedt, zonder DSM-classificaties en met zo min mogelijk medicatie (maar wel zo veel als nodig is).
© Privé-collectie/Remke van StaverenHans Peter Jung
Hans Peter Jung (1963) is al decennialang huisarts op het platteland van het Noord-Limburgse Afferden. Hij is groot pleitbezorger van een bredere kijk op gezondheid binnen de zorg en was in 2015 de initiatiefnemer van de pilot Positieve Gezondheid & Meer tijd voor de patiënt. Met succes: de langere consulten en andere gesprekken met patiënten leverden 25 procent minder doorverwijzingen naar tweedelijns zorg op, én meer werkplezier onder huisartsen.
© Syntein