De Dood in de Ogen
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die weten hoe het is om de dood in de ogen te kijken.
112. De Dood in de Ogen
zaterdag 30 september, 15:00 – NPO Radio 1
De enige zekerheid in het leven is dat we op een dag zullen sterven. Toch is het confronterend om onze sterfelijkheid onder ogen te zien. De gedachte aan onze eigen dood gaan de meesten van ons liever uit de weg. Maar mensen die de dood in de ogen hebben gekeken kunnen er niet meer omheen.
Hoe verandert de confrontatie met de dood hoe zij in het leven staan? Als je het besef van de eindigheid van je bestaan tot je door laat dringen, geeft dat dan een andere blik op het leven en de zin ervan? En wat heeft het gedaan met hun angst voor de dood, hun omgang met wat hen lief is en wat ze hopen na te laten?
Te gast in deze aflevering

Niels Roelen was tot 2018 majoor in het Nederlandse leger. Op missie in Afghanistan belandde hij in een vuurgevecht waarbij de kogels hem letterlijk om de oren vlogen. Hij schreef o.a. Soldaat in Uruzgan.

Trodessa Barton kreeg borstkanker op haar 36e en raakte twee jaar later in coma door een hersenvliesontsteking. Voor haar boek De zin van de dood interviewde ze mensen die net als zij de dood in de ogen hebben gekeken.

Wilbert van Haneghem leed in 2014 schipbreuk met een toeristenboot bij Indonesië. In zijn boek Schipbreuk in het paradijs beschrijft hij hoe hij 40 uur lang op zee moest zien te overleven.
Verdiep je verder

Tijd om te sterven

Sterven op Aanvraag
In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met mensen die zich geconfronteerd zien met de noodzaak om de regie over het sterven vorm te geven: dokters die euthanasie uitvoeren, mensen die ziek zijn, en naasten die dit pad met hen bewandelen.

Sterven: lelijk, naar en pijnlijk, maar ook zinvol

Morele Verwonding
In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met oudgedienden en hulpverleners over de morele verwonding na een oorlog.