Suriname Onafhankelijk
De Publieke Tribune: Ooggetuigen

In de derde aflevering van Ooggetuigen, een zomerserie van De Publieke Tribune, spreekt Coen Verbraak met de ooggetuigen van toen over 25 november 1975, de dag dat Suriname officieel onafhankelijk werd van Nederland.
Afl. 3: Suriname Onafhankelijk
zaterdag 12 augustus, 15:00 – NPO Radio 1
Na een lang proces van dekolonisatie werden op deze dag de staatkundige banden met Nederland verbroken en werd Suriname eindelijk een onafhankelijke republiek. Maar hoe verliep de aanloop naar die onafhankelijkheid? Welke impact heeft het op Surinamers zelf gehad? En kwam de onafhankelijkheid van Suriname nou te laat, te vroeg of precies op het juiste moment?
Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Sjoerd Alders
Eindredactie: Bram Vollaers
Over Ooggetuigen
Deze zomer gaat De Publieke Tribune van HUMAN terug in de tijd. Vier weken lang spreekt Coen Verbraak in de zomerserie Ooggetuigen over vier iconische momenten en periodes uit de Nederlandse geschiedenis, met de ooggetuigen van toen.
Alle afleveringen van Ooggetuigen

Opstand tegen Kernwapens
In de eerste aflevering van Ooggetuigen, een zomerserie van De Publieke Tribune, spreekt Coen Verbraak met de ooggetuigen van toen over de anti-kernwapendemonstraties van begin jaren '80, nog altijd de grootste demonstraties ooit in Nederland gehouden.

Moord op Theo van Gogh
In de tweede aflevering van Ooggetuigen, een zomerserie van De Publieke Tribune, spreekt Coen Verbraak met de ooggetuigen van toen over 2 november 2004, de dag dat schrijver en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord.

Suriname Onafhankelijk
In de derde aflevering van Ooggetuigen, een zomerserie van De Publieke Tribune, spreekt Coen Verbraak met de ooggetuigen van toen over 25 november 1975, de dag dat Suriname officieel onafhankelijk werd van Nederland.

Laatste Molukse Gijzeling
In de vierde aflevering van Ooggetuigen, een zomerserie van De Publieke Tribune, spreekt Coen Verbraak met de ooggetuigen van toen over de laatste gewelddadige Molukse actie van de jaren '70: de gijzeling van het Drentse provinciehuis in Assen.
Te gast in deze uitzending
Kathleen Ferrier
Kathleen Ferrier (1957) werd geboren in Paramaribo als jongste dochter van moeder Edmé Vas en vader Johan Ferrier, die later de eerste president van Suriname zou worden.

Joyce Rahman
Joyce Rahman (1958) werd geboren in Paramaribo als jongste dochter in een gezin van zes kinderen. Haar broer Lesley was in 1982 een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden.

Noraly Beyer
Noraly Beyer (1946) werd geboren in Willemstad op Curaçao, als dochter van Surinaamse ouders, en werkte in de jaren '70 als nieuwslezeres bij de Surinaamse Televisie Stichting.
