Omgaan met Zelfmoordpreventie
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak over een beladen maar belangrijk onderwerp: zelfmoord. Maar vooral ook over hoe zelfmoord voorkomen kan worden. Met een podcast-aflevering van Wat blijft over de nalatenschap van 113 Zelfmoordpreventie-oprichter Jan Mokkenstorm, en met online therapeut bij 113 Zelfmoordpreventie, Marjolein Korste.
60. Omgaan met Zelfmoordpreventie (30 juli 2022)
In deze uitzending van De Publieke Tribune aandacht voor hoe zelfmoord voorkomen kan worden. Coen Verbraak praat er in de studio over met Marjolein Korste. Zij deed zelf twee keer een suïcidepoging en werkt nu bij 113 Zelfmoordpreventie als online therapeut.
Voorafgaand aan het gesprek met Marjolein Korste is een nieuwe aflevering van de podcastserie Wat blijft te horen, over de in 2019 aan alvleesklierkanker overleden psychiater Jan Mokkenstorm. Hij richtte in 2009 113 Zelfmoordpreventie op nadat hij zelf met een depressie kampte. Coen Verbraak sprak voor deze aflevering met Mokkenstorms vriend en psychiater Jan Smit, collega Anke Wammes en weduwe Nicole Kwaks.

Praten helpt
Denk je aan zelfmoord? Of heb jij iemand in je omgeving waar je je zorgen om maakt? 113 is er voor je.
Praten over zelfmoordgedachten helpt en kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Verdiep je verder

Wat blijft als we er niet meer zijn?
Wat blijft als we er niet meer zijn? In de podcastserie Wat blijft volgen verschillende interviewers het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort?

Waarom bleef je niet voor mij?
Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In haar documentaire Waarom bleef je niet voor mij? praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen.

Onvoldoende aandacht zelfmoordpreventie in de zorgopleidingen
Ongeveer de helft van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg denkt wel eens serieus aan zelfmoord. Hoe praat je als hulpverlener daarover met jouw patiënt? Niet in elke opleiding tot bijvoorbeeld psycholoog, huisarts of verpleegkundige wordt dat standaard behandeld in het lespakket.
Te gast in deze uitzending
Marjolein Korste
Marjolein Korste (26) is vorig jaar afgestudeerd als kinder- & jeugdpsycholoog en liep tijdens haar studie psychologie stage bij 113 Zelfmoordpreventie. Inmiddels is ze er werkzaam als online therapeut en helpt ze iedereen die met een hulpvraag bij 113 aanklopt.
Ze heeft zelf ook ervaring met suïcidaliteit. Ze kreeg op haar 13e voor het eerst last van suïcidale gedachten en deed in haar jonge jaren tot twee maal toe een zelfmoordpoging. Ze meldde zich vrijwillig aan in een kliniek voor jongvolwassenen met persoonlijkheidsproblematiek en ging er negen maanden intern.
Het leven gaat nog altijd met ups en downs, maar één ding weet ze zeker: praten over zelfmoord helpt.
