Buurtbouwers

De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze speciale aflevering van De Publieke Tribune, vanaf het We doen het samen! Festival in Amersfoort, spreekt gastpresentator Andrea van Pol met mensen die door actief burgerschap de samenleving net dat beetje mooier proberen te maken.

Beluister de podcast

Zaterdag 25 juni 2022, 15:00 – NPO Radio 1

Zelf aan een mooiere wereld bouwen, wat komt daar in praktijk bij kijken? Vier verschillende initiatiefnemers – vandaag te gast in De Publieke Tribune – kunnen er alles over vertellen. Met als motto 'dan doen we het zelf wel' namen zij samen met andere bewoners het buurthuis, de kerk of een oude school over als culturele ontmoetingsplek en werkplaats voor de lokale gemeenschap. Of ze bouwden als wooncoöperatie een compleet nieuwe sociale ecowijk.

Wat begon als een poging om de buurt een beetje mooier te maken, mondde uit in een serieus wooninitiatief. Verbeeldingskracht, vergaderdiscipline en een lange adem hielden hen op de been. Wat drijft deze buurtbouwers? Waarom voelen zij zich zo verantwoordelijk voor hun dorp of de wijk? Hoe komen ze als groep tot een besluit? En waar halen zij zoveel daadkracht vandaan? 

In deze speciale aflevering van De Publieke Tribune, vanaf het We doen het samen! Festival in Amersfoort, spreekt gastpresentator Andrea van Pol met mensen die door actief burgerschap de samenleving net dat beetje mooier proberen te maken.

Verdiep je verder

Tot rust komen door een moestuintje bij te houden. Het is precies wat het initiatief 'Bloei & Groei' voor ogen heeft voor vrouwen in Amsterdam-Zuidoost. Oprichter Ama Koranteng-Kumi begon zeven jaar geleden met het project. "Mijn droom is nog veel meer tuinen op zetten."

Venserpolder, een buurt in Amsterdam-Zuidoost, bestaat uit 16 woonblokken. Elk blok is gebouwd rondom een binnentuin. Jarenlang geldt de tuin van blok 10 vanwege criminele activiteiten als te gevaarlijk en ligt hij er verlaten bij. Tot het plan ontstaat om er moestuintjes aan te leggen.

Te gast in deze uitzending

  • Marieke Hillen

    Marieke Hillen startte met een aantal vrouwen uit de buurt een cultureel programma voor in de zomer, om verbinding in de wijk te bevorderen. Hieruit ontstond Het Wijkpaleis, een multifunctioneel ontmoetingspunt van Rotterdam-West, met een bruisende dorpszaal, wijkkeuken, textielatelier en houtwerkplaats – een thuis voor veel buurtbewoners.

  • Joost van Alkemade

    Joost van Alkemade is voorzitter van een Amersfoorts bewonersinitiatief, dat projectontwikkelaar is van de duurzame nieuwbouwwijk Soesterhof, bedoeld voor alle leeftijdsgroepen en gezindten. In de wijk staan 42 energiezuinige huizen, een gemeenschappelijke tuin en een clubhuis, wordt met zo’n 60 mensen min of meer bestuurd op basis van ‘consent’ en wordt al volop bewoond.

  • Anke Bijlsma

    Anke Bijlsma is programmeur en directeur van Theaterkerk Nes in het 373 inwoners tellende Friese dorpje Nes. In de voormalig gereformeerde kerk worden geen erediensten meer gegeven, maar concerten, congressen, debatten, voorstellingen, festivals en sociaal-maatschappelijke bijeenkomsten, met als inzet om de krimp in de regio tegen te gaan.

  • Nathan Rozema

    Nathan Rozema is initiatiefnemer en mede-eigenaar van wijkondernemerscentrum Krachtstation in de kwetsbare buurt Kanaleneiland in Utrecht, waar in een voormalig schoolgebouw wonen, werken, zorg, sport en leerwerk wordt gecombineerd. Het Krachtstation is het grootste niet-gesubsidieerde buurthuis van de stad.