Erkenning voor Dutchbat-III

De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Nederlandse Dutchbat III-soldaten in Bosnië

In deze speciale aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak vanaf de Oranjekazerne in Schaarsbergen met Dutchbat-III-veteranen. Over de impact die hun onmogelijke missie in Srebrenica op hun levens heeft gehad en over wat zij 27 jaar na dato nog aan excuses en erkenning hebben.

Beluister de podcast

Zaterdag 18 juni 2022, 15:00 – NPO Radio 1

Volgende maand is het precies 27 jaar geleden dat Srebrenica viel, de moslimenclave in Bosnië waar de Nederlandse VN-soldaten van Dutchbat III tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië de strijdende partijen uit elkaar moesten zien te houden. De Nederlandse missie kon niet verhinderen dat er in de zomer van 1995 ruim achtduizend moslimmannen door Bosnische-Servische troepen werden vermoord.

Op zaterdag 18 juni 2022 zal het kabinet, tijdens een speciale bijeenkomst voor Dutchbat-III-veteranen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, erkennen dat Nederlandse militairen in de jaren negentig op een onmogelijke missie zijn gestuurd naar Srebrenica. Op deze bijeenkomst gaat Coen Verbraak in een speciale uitzending van De Publieke Tribune hierover in gesprek met enkele van deze veteranen.

Welke impact hebben de gebeurtenissen van toen gehad op hun levens? Ervaren zij dat de rest van de maatschappij anders naar hun handelen van toen is gaan kijken? En wat hebben zij 27 jaar na dato nog aan excuses en erkenning?

Srebrenica: de machteloze missie van Dutchbat

In deze driedelige documentaireserie blikte Coen Verbraak in 2020, 25 jaar na de val van Srebrenica, met betrokken Dutchbatters terug op de gebeurtenissen van toen.

Deel 1: De Aanloop

Deel 2: De Val

Deel 3: De Nasleep

Verdiep je verder

In 2018, 23 jaar na de val van Srebrenica, liet Defensie onderzoeken wat de gevolgen waren voor de soldaten van Dutchbat-III die de moslimbevolking in de enclave moesten beschermen. Had dat nog wel zin? Radio-programma Argos ging opnieuw op bezoek bij de toenmalig chauffeur van overste Thom Karremans.

Naar aanleiding van opmerkingen die toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve deed in de 2Doc 'Waarom Screbrenica moest vallen' (HUMAN/VPRO, 2015) besloot het NIOD opnieuw onderzoek te doen naar de oorzaken van de val van Srebrenica.

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met oudgedienden en hulpverleners over de morele verwonding na een oorlog. Wat doet oorlog met een mens? Hoe genezen veteranen van ernstige gewetensnood? En hoe leef je na de frontlinie verder met een gewonde ziel?

Te gast in deze uitzending

  • Liesbeth Beukeboom

    Liesbeth Beukeboom was soldaat binnen Dutchbat-III ten tijde van de val van Srebrenica.

  • Remko de Bruijne

    Remko de Bruijne was soldaat binnen Dutchbat-III ten tijde van de val van Srebrenica.

  • Anne Mulder

    Anne Mulder was soldaat binnen Dutchbat-III ten tijde van de val van Srebrenica.

  • Johan de Jonge

    Johan de Jonge was korporaal binnen Dutchbat-III ten tijde van de val van Srebrenica.