De Toekomst van ons Landschap
De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt gastpresentator Andrea van Pol met onderzoekers en ervaringsdeskundigen die van het Nederlandse landschap hun werk hebben gemaakt.
54. De Toekomst van ons Landschap (28 mei 2022)
Denkend aan Nederland in 2050. Zullen er nog brede rivieren door oneindig laagland stromen en populieren aan den einder staan? Hoe zullen wij in de toekomst omgaan met 'de' natuur? Als een reservaat? Hoe moeten we anticiperen op de grote opgaven waar ons platteland voor staat: de energietransitie, verduurzaming van de landbouw, herstel van de biodiversiteit, woningbouw en klimaatadaptatie? En dit alles zonder de schoonheid en identiteit van het oude cultuurlandschap aan te tasten? Hoe verhouden we ons eigenlijk tot ons landschap, waarin vrijwel alles is 'gemaakt' door ons en onze voorouders.
Gastpresentator Andrea van Pol vraagt het in deze aflevering van De Publieke Tribune aan onderzoekers, boeren en buitenlui, die van het Nederlandse landschap hun werk maakten.
Verdiep je verder

De toekomst van Nederland ligt in het veen
De Nederlandse bodem klinkt in, de zeespiegel stijgt, de biodiversiteit holt achteruit en we moeten drastisch onze broeikasuitstoot verminderen. De tijd dringt voor radicale verandering. Maar er is een plantje dat ons kan redden: veenmos.

Verandering in landbouw moet van twee kanten komen
In De Publieke Tribune praat Coen Verbraak met vier al dan niet boze boeren over de toekomst van de landbouw.
Zelden hoor je op radio zoveel verschillende accenten als in De Publieke Tribune van maandag 31 augustus 2020. Een grote melkveeboer uit Friesland, een jonge boer uit Brabant, een biologische boerin uit Flevoland en een wetenschapper uit Wageningen gingen met elkaar in gesprek over de toekomst van het boerenland. Hun achtergrond is heel divers, maar toch zijn er vijf gedeelde lessen te trekken uit hun verhaal.

Samenwerken met de natuur, juist vanuit ons eigenbelang
De onzekere factor in onze omgang met de aarde is al lang niet meer de wetenschap. "Dat zijn wij zelf," aldus cultuursocioloog Ruben Jacobs. Begrijp hem niet verkeerd: niks menselijks is hem vreemd, maar de strategische onwetendheid die we onszelf eigen hebben gemaakt zit ons wel in de weg. "De meeste mensen voelen diep van binnen wel dat ze zichzelf voor de gek aan het houden zijn."
Te gast in deze uitzending
Rob Roggema
Rob Roggema is landschapsarchitect en doceert onder meer aan de TU Delft en Hogeschool Inholland. Hij is daarnaast initiatiefnemer van toekomstplan Natuurrijk Nederland.

Theo Spek
Theo Spek is hoogleraar landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

René Röell
René Röell is bioloog en permacultuurdocent, -ontwerper en -trainer. Daarnaast is hij coördinator van Permacultuur Centrum Nederland.

Jaap Fris
Jaap Fris is 'toekomstboer' en beheerder van Erve Kiekebos, de eerste Nederlandse boerderij van Stichting Lenteland, een coöperatieve en regeneratieve manier van landbouw.
