Is dát nou Humor?

De Publieke Tribune op NPO Radio 1

In deze uitzending van De Publieke Tribune Radio gaat Coen Verbraak in gesprek met cabaretiers Claudia de Breij, Roué Verveer en Sanne Wallis de Vries over wat er tegenwoordig eigenlijk nog om te lachen is.

Beluister de podcast

35. Is dát nou Humor? (15 januari 2022)

In een samenleving onder spanning kan humor een dankbare uitlaatklep zijn. Maar wie bepaalt er wat leuk is? En hoe wordt dat beïnvloed door cultuur en tijdgeest?

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met cabaretiers Claudia de Breij, Roué Verveer en Sanne Wallis de Vries. In hoeverre houden zij rekening met gevoeligheden? Durven zij hun vingers aan alle onderwerpen te branden? En welke grenzen zien zij zelf?

Verdiep je verder

In de zomer van 2021 sprak Johan Fretz in de Brainwash Podcast met cabaretier Youp van 't Hek, over zijn allerlaatste voorstelling, het bestrijden van normen en een veranderende tijdgeest.

Van 't Hek: "Mijn dochter is 33 jaar oud en die zegt ook wel: 'Maar papa, dat kun je ook niet meer zeggen.' Dan denk ik: rot toch op."

Ook interessant

Te gast in deze uitzending

  • Claudia de Breij

    In 2016 verzorgde Claudia de Breij (1975) als eerste vrouw de Oudejaarsconference, in 2019 speelde ze haar tweede. In 2021 schreef ze ter gelegenheid van haar 18e verjaardag een boek over Prinses Amalia, waarvoor ze de prinses die zomer diverse keren sprak.

    Tegen LINDA. zei ze diezelfde zomer dat ze wat grappen betreft vooral bewuster is geworden: "Met corona zijn er weer nieuwe gevoeligheden ontstaan. Ik zal ook gerust iets zeggen over antivaxers, dat interesseert me geen zak. Voor mijzelf is het belangrijk dat ik ergens goed over heb nagedacht. (...) Toch ben ik wel bewuster geworden. Er is ook zoiets als voortschrijdend inzicht. Denk aan het N-woord. Vroeger gebruikte ik dat misschien nog weleens, inmiddels is het feit dat dat écht niet kan, volledig geïnternaliseerd. Op het podium maak ik me geen zorgen over wat er op dat moment misschien impulsief naar boven komt. De dingen die spontaan in je opkomen, kloppen meestel."

  • Roué Verveer

    Cabaretier Roué Verveer (1972) groeide op in Paramaribo, studeerde in paar jaar in Nederland en keerde in 1995 terug naar Suriname, waar hij in aanraking kwam met stand-up comedy. In 1999 keer hij terug naar Nederland en sloot hij zich in aan bij commedygezelschap Comedytrain. Sinds 2002 speelt hij avondvullende theatervoorstellingen in zowel Nederlands als Surinaams en treedt hij regelmatig als vast lid van Comedytrain op in het Amsterdamse Toomler.

    In 2020 zei hij n.a.v. zijn show Covid-A-Tori tegen Trouw: "In mijn show uit 2013 maakte ik grappen over alle bevolkingsgroepen in Suriname, creolen, Javanen, Hindoestanen, inheemsen, noem maar op. Toen de NPO de show laatst uitzond, kreeg ik een paar reacties van witte mensen die zeiden 'wat een discriminerende show'. Maar zij kennen de onderlinge verhoudingen niet."

  • Sanne Wallis de Vries

    Sanne Wallis de Vries (1971) werd in 1995 ingelijfd door comedygezelschap Comedytrain, won in 1996 het Leids Cabaret Festival (jury- en publieksprijs) en kwam in 1997 met haar eerste avondvullende solo-programma. Ze kreeg op tv in eerste instantie grote bekendheid bij het satirische programma Kopspijkers, later bij Koefnoen.

    Op haar persiflage van koningin Beatrix kwam kritiek, Wallis de Vries werd zelfs beschuldigd van majesteitsschennis. Een satirisch liedje uit haar weekendprogramma 'Sanne Wallis de Show' kon in 2018 rekenen op een officiële klacht van de Israëlische ambassade, de sketch zou antisemitisch zijn en een aanval op Israël.

    Zelf vergelijkt ze satire als het ventiel dat lucht kan brengen in een samenleving die onder druk staat. "Het is niet alleen fijn, maar ook broodnodig dat afentoe even dat ventieldopje eraf kan."