Ongelijk en ongezien
Waarom kansenongelijkheid geen Randstedelijk probleem is

Over kansenongelijkheid in het onderwijs in de Randstad wordt al veel gesproken, maar voor een plek als Heerlen is er veel minder aandacht en geld. Daarom op onze tribune: leraren, jongeren en schoolbestuurders uit Limburg. Zij leggen hun ervaringen voor aan de Heerlense wethouder Jordy Clemens en aan Rinda den Besten, voorzitter van de landelijke raad voor primair onderwijs. Wat kunnen zij doen om die groeiende kloof te dichten?

Kansenongelijkheid is niet alleen een probleem van de Randstad
Hoe goedbedoeld ook, onderadvisering zorgt voor afnemende kansengelijkheid in het onderwijs. Hoogleraar en onderwijsinspecteur Inge de Wolf maakt zich grote zorgen over hoe scholen in Nederland omgaan met onderadvisering en dalende kwaliteit van het onderwijs. "Was er maar één knop om aan te kunnen draaien om dit op te lossen."

Autonomie van docent werkt ongelijkheid in de hand
Waar kansenongelijkheid in het Randstedelijke onderwijs inmiddels de volle aandacht heeft gekregen, dreigt de rest van Nederland wederom achter het net te vissen. Dat zegt onderwijssocioloog Paul Jungbluth, verbonden aan de Universiteit Maastricht. "Voor achterstandsleerlingen in grote steden is vier tot vijf keer meer budget dan voor kansarme leerlingen daarbuiten."

Goede leerkracht harder nodig in Heerlen dan Amsterdam
In de derde aflevering van De Publieke Tribune legden leraren, jongeren en schoolbestuurders uit Limburg hun ervaringen voor aan de Heerlense onderwijswethouder Jordy Clemens en Rinda den Besten, voorzitter van de landelijke raad voor primair onderwijs. Samen met onderwijsinspecteur en hoogleraar aan Universiteit Maastricht Inge de Wolf werden er oplossingen gezocht - en gevonden.
Over de aflevering
Waar je wieg staat, is heel bepalend voor wat je bereikt in het leven. Kinderen met lager opgeleide ouders, hebben minder kansen dan kinderen met hoger opgeleide ouders. Ook al hebben ze wél dezelfde talenten. En die ongelijkheid wordt alleen maar groter. Staat je wieg in Heerlen dan heb je dubbelpech. De oude mijnwerkersstad is een van de gemeenten in Nederland waar kinderen de minste kansen hebben.
Aan Coen Verbraak de taak om de wereld van wethouder Clemens, schoolbestuurder Den Besten en die van de Limburgse onderwijsdeskundigen en ervaringsdeskundigenen met elkaar te confronteren. Niet voor een klassiek debat, geen zwart-wit discussies. Maar om tot een echt gesprek te komen, tot waardevolle inzichten en - wie weet - oplossingen.
Op de tribune zitten:
- July Vijgen, basisschooljuf en mijnwerkersdochter;
- Erwin Swampillai, zoon van Sri Lankeese vluchtelingen, geboren in Maastricht, werkte zichzelf ondanks taalachterstand omhoog van achterstandswijk naar universiteit;
- Inge de Wolf, hoogleraar in Maastricht en lid van de Onderwijsinspectie;
- Jeroen Pieters, basisschoolmeester.
Lees verder

Documentaireserie HUMAN
Over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school.

'Maar' mbo?
Mbo-opleidingen zijn onmisbaar voor ons land. Toch voelen mbo-studenten zich vaak minder gezien. In deze aflevering van 'De publieke tribune' gaat minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven in gesprek met studenten en docenten van het mbo, op het ROC Mondriaan in Den Haag.