Onder leiding van de Vlaamse filosoof Johan Braeckman doet een groep van honderd vrijwilligers mee aan psychologische tests, die verschillende denkvalkuilen blootleggen - van het bevestigingsvooroordeel en cognitieve dissonantie tot het verloren-kosten-effect. Braeckman laat zien hoe oermenselijke denkpatronen ons op het verkeerde been kunnen zetten. In huis-tuin-en-keukensituaties, in de actualiteit, maar ook in grote historische gebeurtenissen kunnen die denkpatronen een beslissende invloed hebben.
We hebben als makers geworsteld met de vraag welke termen we zouden gebruiken voor wat hierboven afwisselend ‘momenten dat ons brein ons in de steek laat’, denkvalkuilen en denkpatronen wordt genoemd.
In de voorbereiding spraken we steeds van denkfouten. Het idee voor het programma is afkomstig van psycholoog Suzanne Weusten en zij is auteur van het boek Hoe we onszelf voor de gek houden. ABC van denkfouten. En hoewel die term in een aantal gevallen zeker goed de lading dekt, begon hij - ook voor haar - gaandeweg steeds meer te wringen. In de titel van haar nieuwe boek is de term dan ook niet meer te vinden: Wij zijn slim. En andere dwaalwegen van het denken. Waarom? Omdat die denkfouten voortkomen uit iets heel positiefs.
Om dat te begrijpen moeten we iets weten over ons brein. Dat kleine stukje vlees maakt niet meer dan zo’n 2 procent van ons lichaam uit. Maar het verbruikt ongeveer 25 procent van al onze energie. Het is dus niet zo verwonderlijk dat we in de evolutie energiebesparende processen hebben ontwikkeld: allerlei automatismen, ook wel sluipweggetjes van het brein genoemd. Denkpatronen die veelal onbewust plaatsvinden en ons meestal snel en efficiënt brengen waar we moeten zijn.