Update 24 januari 2019, Jules Ruijs
Het kinderpardon staat de afgelopen maanden weer volop in de schijnwerpers. Zo maakte staatssecretaris Harbers begin september gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid, waarmee hij Lili en Howick in Nederland liet blijven. Krap twee maanden later verscheen Terug naar je Eige Land waarmee presentator Tim Hofman aandacht vroeg voor het problematische kinderpardon. 250.000 mensen tekenden een petitie die hij tegelijkertijd met de film lanceerde.
De discussie is niet nieuw. In 2011 wordt de achttienjarige Mauro tegen wil en dank bekende Nederlander. Als alleenstaande minderjarige asielzoeker naar Nederland gekomen in 2003 en in 2011 inmiddels voorzien van Limburgs accent. Hij streed tegen uitzetting naar zijn geboorteland Angola, hij zou inmiddels te erg geworteld zijn in Nederland.
Anno 2019 lijkt de coalitie duidelijk: aan het huidige kinderpardon wordt niet gesleuteld. Tot het CDA onverwacht van mening verandert en er ineens een kamermeerderheid is voor een nieuw kinderpardon.
Een paar weken nadat staatssecretaris Harbers had besloten dat Lili en Howick mochten blijven, was hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak te gast in Brainwash Radio. Daar las hij onderstaande column over worteling voor - en waarom burgerschap niet van sentimenten hoort af te hangen.