Ik denk dat ik nooit meer over die teleurstelling heen ben gekomen. Alle Marokkaanse elftallen die daarna kwamen spiegelde ik aan dit Marokkaanse elftal. En daarom kon ik alleen maar teleurgesteld raken. Waarom was dat? Jeugdsentiment natuurlijk. Wat je in je kindertijd ervaart is de maat der dingen. We moeten het verleden zien te overwinnen, nooit de toekomst. We moeten in het reine zien te komen met het verleden, nooit de toekomst. We spiegelen ons zijn aan onze kindertijd. Het kind overheerst alles.
De kindertijd groeit uit tot een mythe. Alles wat je voelt en meemaakt in je kindertijd lijkt later iemand anders overkomen te zijn. Je kijkt naar jezelf als naar een held in een film. Wat je als kind beleefde, beleef je nu nog een keer vanuit de positie van de toeschouwer, je kijkt naar jezelf. Die afstand maakt de frustratie nog groter. Alles wat groots was, gebeurde daar. Het hier en nu is slechts een slap aftreksel. We kunnen niet meer bij onze kindertijd.
Het elftal van 1986 groeide uit tot een mythe. Daarom kon het niet anders of al die andere Marokkaanse elftallen waren een slap aftreksel. Soms zag ik ze spelen, soms was het goed, meestal was het middelmatig en heel vaak was het ondermaats. Marokko leek te lijden onder de vloek van Mexico. Dat was niet verdiend. De generatie van 1986 was een unieke generatie. Alles viel toen samen.
Ondertussen groeide ik op in Nederland. Het was Oranje wat de klok sloeg en Oranje was goed. Europees kampioen in 1988. Internationale successen. En dan dat prachtige multiculturele elftal dat in 1998 op het Wereldkampioenschap in Frankrijk de halve finale haalde. De goal van Bergkamp tegen de Argentijnen zal ik nooit vergeten.
Ik was op dat moment toevallig in Marokko en keek de wedstrijd in Rabat in een café. Iedereen was voor Argentinië, ik was voor Nederland. Bergkamp scoorde de bevrijdende 2-1 met een prachtig doelpunt. Ik voelde me trots. Dit was een goed elftal. Het had klasse, het had macht, het had genialiteit.
Het Marokkaanse elftal, daarentegen, had een probleem: was het wel mogelijk om met voetballers die waren geboren en getogen in Nederland te spelen op Afrikaanse bodem? Marokko deed erg zijn best om de Nederlands-Marokkaanse talenten te verleiden voor Marokko te kiezen. De spelers kwamen van een koude kermis thuis. Ze kwamen erachter dat in Marokko de organisatie, de speelwijze en de cultuur totaal anders is dan in Nederland. Met desastreuze misverstanden tot gevolg.
Het Marokkaanse elftal hobbelde krampachtig over een knollenveld van goede bedoelingen, maar met weinig richting, zonder identiteit, of misschien wel een teveel aan identiteit. Marokkaans, Berbers, Arabisch Nederlands, de mix klonterde aan alle kanten. Het was een vreemdelingenlegioen zonder vaste grond onder de voeten. De babylonische spraakverwarring in de kleedkamers was ook op het veld terug te zien. Iedereen schreeuwde in z'n moerstaal, maar niemand begreep elkaar.
Het Nederlandse voetbal ondertussen worstelde ook met zijn identiteit. Na een aantal succesvolle eindrondes bleek de koek op. De Nederlandse school met dat mooie, vloeiende spel, werd gekopieerd en verbeterd. Nederland bleef achter als verliezer.
Het voetbal was zijn identiteit kwijt, net als het land. Waren we nu wel of niet de Europese zaak toegedaan? Waren we nu wel of niet bereid om solidariteit met de Grieken en de vluchtelingen te tonen? Of moesten we, zo klonk het, verraad plegen aan onze kernwaarden? Nederland zwalkte. Het elftal ook.