"Ik ben wars van lijstjes, maar ik zal een paar dingen noemen. In de eerste plaats denk ik dat er iets moet verschuiven in de ethiek. In ons denken over de moraal, zowel in de filosofie als in maatschappelijke en politieke discussies over morele kwesties, gaat het sterk over wat we moeten of mogen doen, of wat juist verboden is.
Ik ben ervan overtuigd dat we dat moeten aanvullen met een denken dat niet over handelingen gaat, maar over personen. Dat we niet vragen 'wat moet ik doen?', maar 'wat voor mens wil ik eigenlijk van mezelf maken?'. Ik wil, met andere woorden, het deugdethische perspectief op de persoon naar voren halen als correctie op de eenzijdige focus op handelingen en regels.
Een tweede grote uitdaging voor onze tijd is de manier waarop de mens over zichzelf denkt te midden van de overige natuur. Daar is op twee manieren iets vreemds aan. Aan de ene kant zijn we geneigd om ons zo te onderscheiden van de natuur dat die het object wordt van ons handelen, wat leidt tot de technologische verwoesting van de natuur.
Aan de andere kant, en dat is paradoxaal genoeg onderdeel van hetzelfde probleem, zijn we steeds meer geneigd om onszelf te beschrijven in termen van natuurlijke processen. Wij zijn ons brein van Dick Swaab en de neurofilosofische en -psychologische literatuur zijn daar een duidelijk symptoom van. Er ontstaat daardoor een soort gat in onze zelfkennis.