"'Hier naartoe, hier is het veilig!' riep de nar toen de wand begon te barsten. In een zijkamer, half verborgen achter een deur, vonden we de vervelende lakei terug. We betrapten hem in vrouwenkleren, beschaamd. Gelukkig is mijn kind nog klein. Anders had hij zich misschien gerealiseerd: die man, die zich moet schamen omdat hij gekleed is in een jurk, lijkt op mij.
De laatste jaren neemt de emancipatie van transgender personen in Nederland een vlucht. Voor geslachtswijziging is geen deskundigenverklaring meer nodig, op de identiteitskaart staat straks het geslacht niet meer vermeld, genderneutrale wc's doen hun intrede en hopelijk volgen binnenkort genderneutrale kleedkamers. Langzamerhand leert cisgender Nederland dat er nog meer opties zijn dan jongens die zich jongens voelen, meisjes die zich meisjes voelen, mannen die zich mannen voelen en vrouwen die zich vrouwen voelen.
Met de toename van zichtbaarheid van transgender mensen in het maatschappelijk verkeer wordt ook de weerstand tegen hen openlijker. Vooral transgender mannen en jongens moeten het ontgelden. Mannen die zich als vrouw identificeren worden in opiniestukken afgeschilderd als 'inbreuk makend op de privacy van vrouwen' en als 'oneerlijke competitie voor vrouwelijke sporters'.
Maar ook jongetjes die jurken dragen, hun nagels lakken en hun haar vlechten: ze roepen op zijn best verbazing op en op zijn slechtst afkeer. Ik kan het weten, want mijn zoon is zo'n jongen. Toen hij na onze verhuizing voor het eerst naar zijn nieuwe school ging in zijn gele tule rokje, zei het meisje naast hem in de kring: 'Mooie rok!' Tegelijkertijd werd hij op 6-jarige leeftijd voor het eerst uitgescholden voor homo en voor 'transgender, ieieiew!'
Voor transgender jongens is het leven niet makkelijk. In een maatschappij die vrijwel volledig ingesteld is op genderconformiteit hebben zij het lef om hun hart te volgen en zich te gedragen als de andere gender. Soms komen zij rolmodellen tegen, zoals NikkieTutorials die spreekwoordelijk met haar gemanicuurde middelvinger omhoog uit de kast komt. Soms komen zij mensen als René van der Gijp en Johan Derksen tegen, die hen doen verlangen naar een kast.
Het leven van deze jongens is doorspekt met dilemma's. Mogen ze de jurken die ze binnenshuis zo graag dragen, ook buiten aan? Zullen ze hun haar lang laten groeien? Mogen ze een bikini aan? Kunnen ze op turnen bij de meiden? Bij al deze keuzes moeten zij en hun ouders afwegen: is het veilig en verstandig voor hen om te doen wat hun hart hen ingeeft? Gaan ze in of uit de kast?
De Vrije Universiteit, koploper op het gebied van genderidentiteit, heeft jarenlang gekozen voor de kast. Ouders van transgender kinderen werd aangeraden om hun cross-dressing te beperken tot woensdagmiddag, thuis. Uit onderzoek van de VU blijkt dat 80% van de kinderen die zich aanmeldt vanwege gender non-conformiteit uiteindelijk niet kiest voor een geslachtsverandering. Het beperken van cross-dressing zou ervoor zorgen dat deze kinderen makkelijker de weg terug zouden kunnen vinden naar genderconformiteit. Maar waarom zouden deze kinderen niet publiekelijk mogen experimenteren met hun genderidentiteit?