Vooral vanuit conservatieve kring zwelt de kritiek op paus Franciscus I steeds verder aan. Zo meldt het Katholiek Nieuwsblad dat Martin Mosebach, een vooraanstaand Duits romanschrijver van katholieken huize, zich met weinig enthousiasme over de huidige paus heeft uitgelaten.
De kern van de kritiek: Mosebach verwijt de paus dat hij het doet voorkomen alsof een volledig andere Kerk wordt uitgevonden die op die manier nog niet heeft bestaan, en alsof hij 'een scheefgroei van eeuwen' rechtzet. Daarmee zou hij een nieuwerwetse Kerk scheppen zonder dogma of mystiek.
Volgens Mosebach – hij pleitte eerder voor het strafbaar stellen van blasfemie – is deze paus een man van vlotte teksten en holle frasen:
“Mosebach denkt dat de paus "eenvoudig niet geïnteresseerd" is in theologie. Op zichzelf vindt hij dat wel sympathiek, omdat de moderne academische theologie het geloof zinledig heeft gemaakt. "Theologie bevredigt niemand meer." Het "simplisme" van paus Franciscus is daarvoor echter "niet zonder meer een alternatief."
Delen van het oorspronkelijke Spiegel-interview met Mosebach zijn hier en hier te vinden. En hier een gesprek met Mosebach over de zin van het leven. Niet aan te raden voor mensen die gauw iets saai vinden: