De vraag komt van ‘Gawie Weet Raad’-lezers die met de start van het derde seizoen van de politieke-dramaserie House of Cards aan een Facebook-discussie deelnamen over de vraag waarom we toch zo van hoofdpersoon Frank Underwood (Kevin Spacey) houden.
Op mijn stelling dat we van Frank houden net zoals we van Macbeth of Richard III houden ook al zijn ze nog zo slecht, volgden geprikkelde reacties. Hein Mevissen schrijft: ‘Als je werkelijk van het karakter Frank Underwood houdt is er iets mis met je of je begrijpt zijn karakter niet.’
Ons dilemma in het geval van Underwood is in een zekere zin hetzelfde als zijn dilemma: om goede daden te verrichten, moet je slechte dingen doen.
Hoe machtsbelust Frank ook is, diezelfde macht stelt hem ertoe in staat goede daden te verrichten. Frank is slecht, maar ooit moet hij iets van goede wil in hem hebben gehad, misschien als beginnende politicus die de wereld wilde verbeteren.
Vervolgens kwam hij terecht in een politiek machine waarin macht corrumpeert, zodat er van vrije keuze geen sprake meer kan zijn. In die zin is Frank een slachtoffer van zichzelf én van maatschappelijke realiteiten.
Iets soortgelijks leeft in nog een personage dat in het schemergebied tussen goed en kwaad staat: Chris Kyle (Bradley Cooper) in American Sniper van Clint Eastwood.