Cruciaal is de wijze waarop de geschiedenis in de maatschappelijke verbeelding wordt gepresenteerd. Zeggen historische verhalen alleen iets over voorbije eeuwen of reflecteren dezelfde verhalen ook de huidige werkelijkheid?
In Engeland heeft de enorm populaire roman 'Wolf Hall' van Hillary Mantel geleid tot een brede belangstelling in de samenleving voor het Tudor-tijdperk. Rondleidingen met lezingen, universitaire studies, een naar verluidt uitstekende BBC-serie en beschouwingen zoals deze op de relevantie van de hoofdpersonen — Thomas Cromwell, Kardinaal Wolsely en koning Henry VIII — voor de huidige generatie Britse politici.
Hierin schuilt een les.
Ondertussen trekt bij ons de nieuwe film 'Michiel de Ruyter' volle zalen. Maar het verschil met Engeland kan niet groter zijn: Roel Reines film over de oorlogen met de Engelsen en het politieke conflict rond Willem III en de gebroeders De Witt is geankerd in tijd en plaats, zodat het verhaal impotent blijft, niets meer dan een achtbaanrit gemaakt in de slechtste Hollywoodstijl.
Dat is een tragedie.
Of historische verhalen ons in onze eigen tijd iets te bieden hebben, hangt af van eerlijkheid en authenticiteit.
Ter illustratie van dit punt, een film als metafoor: 'Gluckauf' van Remy van Heugten.