Het Antropoceen is het huidige geologische tijdperk waarin veranderingen in aarde en klimaat onomkeerbaar het resultaat van menselijk handelen zijn. Maar wat is de invloed hiervan op de mens?
Latour
De Franse filosoof Bruno Latour gebruikt culturele metaforen om een radicale verschuiving in ons denken aan te tonen. Zo verdwijnt het ‘oude Galileaanse idee’ van de aarde als slechts een van vele ruimtelijke lichamen, onder meer in Alfonso Cuarons recente film Gravity waarin een astronaut een transformatie ondergaat: van ‘mens’ naar ‘aardgebonden wezen’ (in de slotscène waarin zij een noodlanding overleeft, G.K.).
Volgens Latour is dit soort voorbeelden illustratief voor wat ons nu te wachten staat, namelijk: ‘We zijn gedwongen onze blik terug te draaien naar Gaia (moeder aarde), het hemellichaam dat zo radicaal veranderd is als gevolg van menselijke activiteit dat het een nieuw tijdperk is ingegaan.’
Als het Antropoceen deze omgekeerde blik afdwingt, wat voor toekomst heeft de technologische mens dan nog? Impliceert technologie niet in principe vooruitgang?
The Signal
In het verlengde van Gravity, waarin die verloren astronaut tussen de sterren naar existentiële antwoorden zoekt, is er de film The Signal van William Eubank.
Drie studenten computerwetenschap ondernemen een reis op zoek naar een mysterieuze hacker. Nic is verliefd op Haley en hij heeft een sterke band met zijn vriend Noah. Algauw gaat het mis. ’s Nachts belanden ze in een houten huisje in de woestijn, waar ze flitsen van onverklaarbare fenomenen waarnemen.