We zijn ‘in oorlog’, na de bloedige aanslagen in Parijs, maar feitelijk al sinds 11/9. Dat schrijft columnist H.J.A. Hofland in De Groene Amsterdammer. Maar áls dat zo is, dringt de vraag zich op: wat is goed leiderschap in tijden van angst en paniek?
Na de chaos van Parijs volgt nóg meer pandemonium, ditmaal in het publieke domein van reacties en meningen. Deskundigen, politici en leiders proberen duiding te geven aan wat er is gebeurd terwijl de eerste contouren van een ‘antwoord’ op de aanslagen van de Isis-terroristen zich aftekenen.
Orwells 1984
Terug naar Hofland, die meer dan de meeste commentatoren de actualiteit in het licht van de geschiedenis bespreekt. Hij signaleert een behoefte aan een ‘nieuwe George Orwell’ die het vervolg op zijn beroemde boek ‘1984’ kan schrijven.
Hofland wijst erop dat Orwell door het begin van de Koude Oorlog werd geïnspireerd. En: ‘Nu zijn we getuige van en deelnemer aan een nieuwe krachtmeting waarvan we ons het vervolg niet kunnen voorstellen.’
Bridge of spies
Uit Hoflands column vloeit de vraag over leiderschap voort, temeer doordat falende leiding in de afgelopen vijftien jaar zoveel heeft bijgedragen aan de huidige maatschappelijke en geopolitieke malaise.
In dit klimaat is het waargebeurde verhaal van verzekeringsadvocaat James Donovan die zich in de jaren vijftig opeens middenin de Koude Oorlog bevond, een eye-opener. Het is nu verfilmd door Steven Spielberg. De titel: ‘Bridge of Spies’.