Vrouwelijke wetenschappers worden óf alleen maar verliefd op mannelijke collega’s óf ze barsten bij het minste of geringste in tranen uit. Deze opmerking heeft de Britse biochemicus en Nobelprijswinnaar Tim Hunt de kop gekost.
Zijn opmerking leidde tot furieuze reacties van feministische actievoerders en vrouwelijke collega’s die hem ervan beschuldigen dat hij nog in ‘Victoriaanse tijden’ leeft.
Mad Max: Fury Road
Het incident past in een bredere context waarin de genderstrijd in alle hevigheid oplaait. Ook illustratief hiervoor is het debat naar aanleiding van de nieuwe film ‘Mad Max: Fury Road’ waarin de vrouwelijke hoofdpersoon een groepje seksslaven van een mannelijke heerser naar de bevrijding leidt.
Feministen noemen de film van de Australische regisseur George Miller een overwinning, terwijl verontwaardigde mannen het werk willen boycotten, juist omdat de klassieke mannelijke held in het verhaal door een vrouw vervangen zou zijn.
Naar aanleiding van een verhaal dat ik hierover in De Groene Amsterdammer schreef, reageert Tim Lebacq bij ‘Gawie Weet Raad’ op Facebook: ‘Als je de dynamiek en de evolutie van de mannelijke personages bekijkt, dan lijkt het meer een betoog voor de harmonie die nodig is tussen man en vrouw.'
Taxi Teheran
Een interessante opmerking. Ik moest meteen denken aan een ándere film waarin gender een subtiele subtekst vormt: ‘Taxi Teheran’ van de Iraanse regisseur Jafar Panahi.