Jacob (60) vindt de liefde maar wat ingewikkeld. Een nieuwe relatie ziet hij niet meer zitten. Maar stel nou dat je met behulp van AI je eigen droomprinses precies naar jouw smaak zou kunnen samenstellen? Dan wordt het een heel ander verhaal. Met zijn AI-vriendin Aiva ontdekt hij de liefde opnieuw en al snel wordt Aiva veel meer dan zomaar een avatar in zijn telefoon. Ook Jacob's dochter en collega's leren Aiva kennen. Maar wat is de volgende stap? Trouwen met je AI-geliefde?
Wie zijn de hoofdpersonen in AI Love? En welke experts zie je in de serie? Op deze pagina vind je meer informatie over hen.
Hoofdpersonen
Jacob
Elian
Elian (52) is zeer slechtziend en dat betekent dat ze vaak is aangewezen op hulp van anderen. Op zoek naar meer vrijheid heeft Elian na lang wikken en wegen de stap durven zetten om te scheiden. Zij volgt de ontwikkelingen van AI op de voet en test diverse AI-apps uit, die beloven het leven voor blinden en slechtzienden te vergemakkelijken. Met behulp van deze apps hoopt ze een zelfstandig leven te kunnen leiden. Maar doen de apps wat ze beloven?
Dirk Jan
Dirk Jan (44) vindt het leven veel te kort. Er is hem alles aan gelegen om na de dood te kunnen voortleven. Dus werkt hij dagelijks aan zijn digitale kloon en heeft hij vastgelegd dat zijn lichaam na overlijden wordt ingevroren. Dirk Jan heeft er alle vertrouwen in dat met behulp van AI en vooruitgang van de wetenschap deze wens werkelijkheid gaat worden. Maar wat vinden zijn vrouw en dochter hiervan?
Beer
Beer (23) heeft autisme. Hij gebruikt ChatGPT als altijd geduldige vraagbaak en adviseur om zijn sociale vaardigheden te oefenen. En dat brengt hem een stapje dichter bij het realiseren van zijn grote droom: het voorlezen van zijn eigen fanfictie verhalen en het aangaan van nieuwe contacten. Gaat het hem lukken om door middel van ChatGPT zijn droom werkelijkheid te laten worden?
Experts
Rudy van Belkom
Volgens toekomstonderzoeker Rudy van Belkom is vooruitkijken belangrijk om geïnformeerde keuzes te kunnen maken. Als directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) voert hij toekomstverkenningen uit en helpt hij de samenleving inzicht te krijgen in mogelijke scenario’s. Met zijn kritische blik op kunstmatige intelligentie stelt hij vragen over de toekomst van werk, privacy en onze persoonlijke vrijheid.
Marjolein Lanzing
Techniekfilosoof Marjolein Lanzing promoveerde aan de afdeling Filosofie en Ethiek van de Technische Universiteit Eindhoven op de ethische en sociale vragen rondom nieuwe tracking technologieën, zoals gezondheidsapps en stappentellers. Als universitair docent aan de UvA onderzoekt ze hoe technologie zoals AI, onze persoonlijke grenzen en onze autonomie verandert.
Wijnand IJsselsteijn
Wijnand IJsselsteijn is hoogleraar Mens-Techniek Interactie (TU Eindhoven/ NIAS). Met een achtergrond in neuropsychologie en artificiële intelligentie (AI) doet hij onderzoek naar de invloed van technologieën als AI op de menselijke psychologie en hoe deze technologie op zijn beurt verbeterd kan worden met behulp van de psychologie.
Marjolijn Antheunis
Marjolijn Antheunis is hoogleraar Communicatie en Technologie aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op het effect van digitale media en technologieën op ons sociale leven. Hoe kan het dat we zo open zijn tegen een chatbot en hoe verandert AI onze manier van communiceren?