Er wordt te weinig echt over seks gepraat. “Vaak gaat het dan of over je eerste keer, of is het heel droge, wetenschappelijke, informatie die de gemiddelde persoon niet wil lezen,” vertelt Leila. “Wij vinden dat seks iets voor iedereen is, waar iedereen over moet kunnen spreken en goede informatie over moet kunnen vinden.”
Na vier jaar weetjes en tips over seks delen op Instagram, werd het voor seksuologen Leila Lambrechts (27) en Anne Siemons (28) tijd om hun kennis te delen in het boek Taboe(k). "Het grootste taboe rondom seksualiteit is niet een extreme fetisj of een gek standje."
Dat praten over seks hoeft volgens Leila niet altijd serieus te zijn, er mag heus wel om gelachen worden. Maar het is wel heel belangrijk. “Doordat er weinig écht over seks wordt gepraat, is er veel onwetendheid en informatie die niet klopt. Daardoor kun je denken dat je een probleem hebt, terwijl dat helemaal niet zo is.
"Ik had laatst een meisje in therapie die dacht dat ze nog nooit was klaargekomen. Aan het eind van het gesprek bleek dat ze wel orgasmes had gehad, maar ze dacht door porno dat vrouwen altijd spuitend moeten klaarkomen. Dat doet de gemiddelde vrouw niet.”
“Dit meisje was nog jong en na één gesprek was het opgelost. Maar voor hetzelfde geld had ze tot haar vijftigste met deze zorgen rondgelopen. Hulp vragen is door het taboe een grote stap. Gemiddeld wachten mensen vijf jaar voor ze met seksuele zorgen naar een seksuoloog gaan, als ze überhaupt gaan.”
Kwetsbaarheid is belangrijk
Dat er nog zo’n taboe ligt op praten over seks, komt omdat we in Nederland altijd maar schreeuwen en het moeilijk vinden om kwetsbaar te zijn, denkt Leila. “Doordat het gesprek door niemand wordt geopend, denk je al snel dat je de enige bent die ergens last van heeft. Als iemand dan wel een keer iets kwetsbaars zegt, zoals dat diegene het moeilijk vindt om zijn erectie te behouden, hoor je al snel ‘pak gewoon een pilletje’. Dat is voor veel mensen geen oplossing en het voelt niet alsof iemand begrijpt dat het lastig voor je is.”
“Het zou fijn zijn als er wordt gezegd: Goh, dat lijkt me vervelend. In vriendengroepen wordt er vaak stoer gevraagd wie er nog geneukt heeft afgelopen weekend. Dit houdt het probleem in stand. Als jij problemen hebt op seksueel gebied of nog nooit seks hebt gehad, denk je op een gegeven moment misschien: ik ga niet meer met deze vrienden om want dat vind ik lastig.”
Zomerboek
Met Taboe(k) willen Leila en Anne ervoor zorgen dat mensen meer juiste kennis opdoen en dat er meer over seks gesproken wordt. Leila: “Het is een inclusief en gevarieerd boek voor alle leeftijden. Er staan acht hoofdstukken in die allemaal over een ander onderwerp gaan. Je hoeft het dus niet van A tot Z te lezen. Als je vandaag zin hebt om iets over seksspeeltjes te lezen, dan pak je dat hoofdstuk er even bij.”
In het boek wordt op een laagdrempelige manier informatie gegeven. Maar er staan ook tips, challenges, puzzels, dilemma’s, verhalen en recepten in. “Ik zie het als een heel dik zomerboek waar je van kan leren en waar je dingen mee kan doen. Op deze manier is het een beetje speels en kun je er makkelijk een gesprek over starten. Leg bijvoorbeeld eens een dilemma voor aan degene die naast je ligt, haal er een leuk feitje uit voor op een feestje, laat iemand een stukje lezen.”
Vulva- en peniseigenaren
Leila en Anne willen dat het boek voor iedereen is. Ze hebben daarom veel nagedacht over diversiteit. “We hebben het bijvoorbeeld over het algemeen over penis-eigenaren en vulva-eigenaren. Hierin hebben we wel de afweging gemaakt dat we bij wetenschappelijke onderzoeken waar ze over mannen en vrouwen spreken, die woorden blijven gebruiken. Het onderzoek is daarop gericht en anders wordt het misschien verwarrend.”
“De penissen en vulva’s in het boek hebben verschillende huidskleuren. We leggen allerlei soorten relatievormen uit. Bij de tips voor standjes hebben we ook naar standjes gekeken met meer dan twee mensen. Ook is er een standje waarbij de vulva-eigenaar een strap-on aanheeft. Op die manier hoeft de peniseigenaar niet altijd de vulva-eigenaar te penetreren, maar kan het ook andersom. Zo hebben we geprobeerd op alle vlakken divers te zijn.”
‘Die zal wel anaal doen’
Anne en Leila blijven zich met hun werk inzetten om taboes rondom seks te doorbreken. “Ik denk niet dat we ooit klaar zijn. Voordat het ene taboe is doorbroken, komt er alweer een andere aan.”
Zelf kunnen we ook wat doen om het taboe te doorbreken, namelijk: praten. En leren dat gesprekken over seks niet altijd over onszelf hoeven te gaan. Leila: “Anne en ik praten 24/7 over seksualiteit, maar nooit over eigen ervaringen. Ook in het boek staan geen eigen ervaringen.”
“Als iemand bijvoorbeeld over anale seks begint, wordt er vaak gezegd: 'Oh, jij wilt anale seks!' Daar gaat het helemaal niet om. Iemand kan ook zeggen: ‘Wist je dat het onveilig is om zomaar iets anaal in te brengen? Ik hoorde laatst dat iemand op de EHBO lag omdat er iets in de darmen gekomen was. Blijkbaar moet je dat met een buttplug doen.’ Dat is een heel ander gesprek dan ‘Ik heb dit wel eens ingebracht’. Waarom is dat boeiend?"
"Ik denk dat het goed is om over seks te praten zonder dat het meteen over jezelf gaat of er een oordeel aanhangt. Als je een interessant artikel hebt gevonden over seks, stuur het dan bijvoorbeeld eens door naar een vriendin en vraag of ze dit wist of wat ze ervan vindt. Net zoals je met een lekker recept zou doen.”
3FM made by HUMAN
Dit is een productie van ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke sociaal-maatschappelijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.