Maar 52 procent van de 60-minners heeft tot half januari zijn boosterprik gehaald. Er lijkt vooral onder jongeren veel twijfel te zijn. In dit artikel vertellen drie jongeren over de twijfels die ze hadden of nog steeds hebben.

Kidd Holiday (20), student international business administration

Twijfelde over de booster, maar neemt hem toch

“Het Janssen-vaccin heb ik zonder twijfel genomen. Ik heb vertrouwen in de medische wereld. Ik twijfelde over de booster, omdat ik het beleid van de Nederlandse overheid niet snap. Dit kan komen doordat ik niet altijd het nieuws volg en niet alle informatie meekrijg. Ik weet niet waar ik kan vinden wat nou het beleid is. 

Waarom mag de sportschool langer open zijn dan de supermarkt? Hoe beslist de overheid over uiterlijke sluitingstijden van horeca en winkels? En hoe zit het nou met die groepsimmuniteit? Daar ging het eerst veel over, maar nu hoor je er eigenlijk niks meer over.

Toen ik de eerste vaccinatie nam, zeiden sommigen dat de overheid het volk steeds meer zou willen prikken. Ik dacht toen: ze zeggen maar wat. Toen ik het nieuws over de boosterprik hoorde, begon ik toch te twijfelen of ze gelijk hadden. Maar later bedacht ik me dat er nooit is beloofd dat de vaccinatie je voor eeuwig zou beschermen na een of twee prikken. Ik denk dat de verwachtingen die mensen van de eerste twee prikken hadden niet klopten.

Dat komt volgens mij deels door hoe de overheid mensen probeert te motiveren om het vaccin te nemen. Die motieven veranderen telkens. Wil de overheid gaan voor groepsimmuniteit? Of willen ze nu dat we vaccineren zodat het virus langzamer verspreidt?

Ik heb moeite met het onduidelijke beleid van de overheid. Als ik de prik niet zou nemen, zou het uit protest zijn. Maar de overheid heeft het vaccin niet ontwikkeld, dat komt van de wetenschap.

Normaal gesproken ben ik als het om medische zorg gaat helemaal niet zoveel bezig met wat volgens mij de beste keuze is en hoeveel kans ik zelf denk te hebben om ziek te worden. Dan luister ik gewoon naar het advies van medische professionals. Die zeggen dat het wel goed is om de boosterprik te nemen. Daarom heb ik toch besloten om een afspraak te maken."

Kidd Holiday.

Rachel de Heij (20) volgt een horeca opleiding

Twijfelt nog over de boosterprik

“Ik twijfel heel erg over de boosterprik. Zelf heb ik nog geen corona gehad. Ik heb het idee dat het virus mij ook niet zo hard kan raken als ik ziek word. Ik zou de booster alleen nemen als je hem nodig gaat hebben voor een QR-code. Ik wil wel in vrijheid kunnen leven.

Maar ook als de booster nodig is voor een QR-code, zou ik twijfelen. Ik maak me zorgen om de risico’s. Hoe weet je zeker dat het vaccin geen bijwerkingen geeft op lange termijn? Dit is ook iets wat ik veel bespreek met mijn omgeving.

Over de eerste twee prikken heb ik ook getwijfeld. Die heb ik wel genomen, voor de QR-code en om mensen om me heen te beschermen, zoals mijn oma. Nu blijkt dat je toch ziek kan worden na de vaccinatie. Ik heb er weinig vertrouwen in dat ik met de boosterprik mijn omgeving kan beschermen.

Ik ga mijn keuze zo lang mogelijk uitstellen. Voor nu neem ik hem in ieder geval niet. Als de regels veranderen en je de booster nodig gaat hebben voor een QR-code, kijk ik wel weer verder.”

Rachel de Heij.

Britt Bowest (30) heeft een eigen restaurant

Na twijfel heeft ze besloten de booster niet te nemen

“De eerste twee vaccinaties heb ik zonder twijfel genomen. Ik dacht: twee prikken en dan zijn we uit de pandemie, dan kan de maatschappij weer open. Die keuze had niks te maken met mijn eigen gezondheid. Ik ben niet bang voor het virus. Ik heb het al gehad en ik was er niet zo ziek van. Ik wil gewoon meer bewegingsvrijheid.

Helaas liep het anders. Toen de boostercampagne kwam dacht ik eerst: fuck it, ik neem hem gewoon, let’s get it over withIk wil niet buitengesloten worden als je straks een boosterprik nodig hebt om bijvoorbeeld de horeca in te kunnen. Maar ik heb veel moeite met die tweedeling in de maatschappij en begon toch te twijfelen.

Ik heb gelezen dat de boosterprik na tien weken nog maar veertig procent bescherming biedt. Ook zag ik dat de vaccins nu worden aangepast op de omikronvariant. Die hopen ze in het voorjaar te kunnen geven. Ik weet niet hoe goed de booster beschermt tegen omikron, maar het lijkt me dat de nieuwe vaccins, die ze speciaal voor omikron aanpassen, dan beter beschermen.

Ik ben niet bang dat de prik me kwaad zou doen, maar ik denk dat het nu niet genoeg bescherming biedt. Als het vaccin verbeterd is voor omikron zou ik wel meer bereid zijn om hem te nemen. Ik zou er dan meer vertrouwen in hebben.

Zolang je de booster nu niet nodig hebt om de horeca en winkels in te kunnen, wordt mijn leven er niet door bemoeilijkt. Mijn tweede vaccinatie is nog geldig tot mei. Ik ben voorzichtig met mijn ouders en andere kwetsbare mensen om me heen. Als ik een feestje heb gehad zorg ik dat ik mijn familie een paar dagen niet zie. Ik zie dan ook echt geen noodzaak om de prik nu te nemen."

Britt Bowest.

Drie vragen aan de Twijfeltelefoon

Wie vragen heeft over het coronavaccin en de boosterprik, kan terecht bij de Twijfeltelefoon. Dit is een telefoonlijn van verschillende Nederlandse ziekenhuizen, die wordt bemand door medisch studenten. Hieronder worden drie van de meest gestelde vragen beantwoord door Robin Peeters, afdelingshoofd van de afdeling Interne Geneeskunde bij het Erasmus ziekenhuis en initiatiefnemer van de Twijfeltelefoon.

Waarom een boosterprik?

"De boosterprik is een oppepper voor het immuunsysteem. Het versterkt en verlengt de bescherming tegen het coronavirus. Een booster kan je ook beter beschermen tegen een nieuwe variant, zoals Omikron.

Twee redenen om te boosteren:

  1. Bescherming van de eerste vaccinaties worden naarmate de tijd vordert, minder. Een boosterprik activeert het afweersysteem weer. Het afweersysteem gaat antistoffen en afweercellen tegen het virus aanmaken. Hierdoor kan het afweersysteem zich weer goed verdedigen tegen het coronavirus. Na een boosterprik word je minder ziek van het virus en geef je een besmetting minder snel door.
  2. Het eerste vaccin werkt iets minder goed tegen Omikron. Dit komt doordat deze variant er iets anders uitziet dan het originele coronavirus. De boosterprik pept het immuunsysteem op en verbetert de bescherming tegen Omikron."

Ik ben jong en gezond, dus waarschijnlijk word ik niet zo ziek van corona. Waarom zou ik de boosterprik dan nemen?

"Hoewel voor jongeren het risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname veel kleiner is, kunnen ook zij wel degelijk erg ziek worden. En daar beschermt vaccinatie tegen. Daarnaast kunnen jongere mensen lang klachten houden na de ziekte (long-COVID). Zelfs als je tijdens een coronabesmetting niet heel ziek was, kunnen de naweeën lang aanhouden. Denk hierbij aan klachten als vermoeidheid, reukverlies, kortademigheid, hoofdpijn en vergeetachtigheid. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd. De kans op long-COVID neemt heel sterk af na vaccinatie."

Hoeveel prikken gaan we nog krijgen?

"Dat is niet duidelijk. De verwachting is dat we uiteindelijk toe zullen gaan naar een situatie zoals bij de griepprik, waarbij ouderen en kwetsbaren zich bijvoorbeeld jaarlijks laten vaccineren, maar dat dat voor de rest van de bevolking niet meer nodig is omdat zij voldoende immuniteit hebben. Maar zover zijn we nog niet. De booster zorgt voor een aanzienlijk kleinere kans om ernstig ziek te worden door corona en dus ook een veel kleinere kans om door corona in het ziekenhuis te komen. Daarom wordt die aan iedereen boven de 18 aangeboden. Of en wanneer er nog een booster nodig zal zijn is op dit moment niet duidelijk. Het kan best dat er in de herfst nog een keer een booster nodig zal zijn, maar het kan ook zo zijn dat dit dan al niet meer voor iedereen nodig is. Dat is nu nog niet te voorspellen."

3FM made by HUMAN

Dit is een productie van ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke sociaal-maatschappelijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl.

Ook interessant